Hlavní obsah

Státní dluh klesl od začátku roku skoro o třináct miliard, oznámilo ministerstvo financí

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní dluh České republiky od počátku roku klesl o 12,9 miliardy korun. Uvedlo to ministerstvo financí. V prvním půlroce sice dluh rostl, ve třetím čtvrtletí se však snížil o 31,2 miliardy. Celkově stát dluží 1660,1 miliardy korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj státního dluhu ČR

Článek

„Podle očekávání tak došlo k vyrovnání jeho krátkodobého nárůstu v jednotlivých měsících prvního pololetí, který byl způsoben přípravou na financování starších splátek státních dluhopisů za mimořádně výhodných tržních podmínek,“ sdělil Novinkám mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Ve vztahu k HDP došlo k poklesu na úroveň 35 a půl procenta, což je o 5,6 procentního bodu méně než na konci roku 2013, kdy se formovala současná vláda.

„Současné hospodaření státu přispělo také k tomu, že ratingová agentura Japan Credit Rating Agency dne 30. září 2016 vylepšila svůj výhled na pozitivní pro zahraniční i domácí dlouhodobé závazky s ponecháním ratingového ohodnocení země na stupni A+ u zahraničních závazků a AA- u domácích závazků. Jako důvod uvedla mimo jiné zodpovědné nastavení fiskální politiky a omezování růstu vládních výdajů,” uvedl Žurovec.

Státní dluh vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Vláda již dříve uvedla, že pro letošek počítá s deficitem 70 miliard, podle dosavadních čísel o hospodaření by však mohl být i výrazně nižší nebo také žádný.

Pro rok 2017 počítá vláda se schodkem 60 miliard.

Reklama

Výběr článků

Načítám