Hlavní obsah

Stát hospodaří s přebytkem 8,3 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hospodaření se státním rozpočtem skončilo za první tři měsíce tohoto roku přebytkem 8,3 miliardy korun. V samotném březnu byl přebytek 10,8 miliardy korun. Podle ministerstva financí se státu dařilo snížit výdaje a také zvýšit nedaňové příjmy. Mezi ty patří například sociální pojištění.

Článek

Podle schváleného plánu by rozpočet měl skončit deficitem 83,6 miliardy korun.

"Za první čtvrtletí letošního roku vykázal státní rozpočet celkové příjmy ve výši 206,8 mld Kč, což je 25,1 procenta celoročního rozpočtu," sdělil Radek Němeček z tiskového odboru ministerstva financí.

Na výdajích stát zaplatil 196,8 miliardy korun, což je asi 22 procent plánované částky. Ministerstvo upozornilo, že je čerpání výdajů o 28,5 miliardy nižší, než by tříměsíční podíl z celého roku měl být. I přesto stát utratil na sociálních dávkách více peněz než ve srovnatelném období loni. To na ně dal 77 miliardy korun, letos na ně šlo za první čtvrtletí 83,9 miliardy korun.

Na výdajích se podílí i odvod 8,6 miliardy korun do rozpočtu EU a také převod 2,6 miliardy korun do nového fondu státních záruk. Stále více peněz stát dává na správu státního dluhu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám