Hlavní obsah

Stále více lidí si kupuje dražší ojetiny

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku bylo za letošních prvních deset měsíců nově zaregistrováno 152 182 ojetých aut, o 8605 více než za stejné loňské období. Současně dál stoupla cena, za niž si lidé ojetiny pořizují.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Čeští řidiči využívají příznivé ekonomické situace, rostoucích platů a také širokých možností financování k pořízení lepšího automobilu, než jaký by si koupili ještě před několika lety. Za pět let tak stoupla průměrná cena ojetého vozu financovaného z úvěru téměř o polovinu, a to na 260 tisíc korun,“ informovala generální ředitelka AAA Auto Karolína Topolová.

Každým rokem také roste výše úvěru, který si řidiči na koupi ojetých aut berou. Zatímco v roce 2014 byla jeho průměrná výše 130 128 Kč, nyní už 192 919 Kč. Ještě vyšší částku si jsou kupující ochotni půjčit na nákup zánovních automobilů. Letos v průměru činí 286 903 Kč a je o čtyřicet procent vyšší než před čtyřmi lety.

Měsíční splátka úvěru, kterou řidiči v průměru platí za ojetý automobil, je aktuálně 3813 Kč a u zánovních aut 4536 Kč. Průměrná doba financování je pět a půl roku u starších ojetých aut a šest let u zánovních.

Trhu dominují ojeté škodovky

Jak ovšem upozornila společnost Cebia, téměř pětina ojetých vozidel se letos v ČR prodávala bez platné STK a průměrné stáří prodaných ojetin přesáhlo deset let.

„Z hlediska modelů a značek tuzemskému trhu stále dominují ojeté Škody Octavie. Nejoblíbenější barvou je letos šedá. Z hlediska výbavy se začínají více prodávat vozy bez klimatizace. Důvodem může být dovoz starších ojetin. Na trhu se však více než dříve objevují i vozy s nadstandardní výbavou, jako je adaptivní tempomat, hlídání mrtvého úhlu či elektrické ovládání kufru,“ informovala Cebia.

Reklama

Výběr článků

Načítám