Hlavní obsah

Špidla: Dálnice na severu Moravy bude v roce 2008

Novinky, ČTK, Táňa Arťušenková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Po dálnici D47 z Lipníka do Ostravy se podle premiéra Vladimíra Špidly bude jezdit v roce 2008, což je o rok dříve než slibovala společnost Housing&Construction, jíž vláda vypověděla smlouvu.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Severomoravská dálnice by podle ministerského předsedy měla být rovněž o 30 až 40 miliard levnější. Špidla to řekl na tiskové konferenci v Ostravě.

Vláda rovněž schválila dluhopisový program v rozsahu 47,6 miliardy Kč na výstavbu této dálnice. Dále přesunula 600 miliónů Kč z Fondu národního majetku do Fondu dopravy, aby mohly pokračovat již připravované stavby

Vláda se dnes rozhodla vypovědět dohodu se společností Housing o výstavbě 80kilometrové dálnice D47 z Lipníka nad Bečvou na Ostravu.

Dohodu s firmou uzavřela předchozí vláda loni v červnu bez výběrového řízení. Od listopadu jednal ministr dopravy Milan Šimonovský s investorem o snížení rizik projektu. Vypovězení smlouvy přijde na zhruba 25 milionů eur, tedy přes tři čtvrtě miliardy Kč. Dálnice měla stát kolem 125 miliard korun.

Předseda dozorčí rady H Jiří Šedivý ČTK řekl, že firma dostala od vlády rozhodnutí o odstoupení od smlouvy a nyní analyzuje, jaké z něj vyvodí důsledky. Odstupné, které bude muset stát zaplatit, se podle něj pohybuje okolo tři čtvrtě miliardy Kč. Arbitráž by podle jeho slov přicházela v úvahu až poté, co by stát nesplnil smluvní závazky.

Stavba by měla začít kolem Ostravy v létě letošního roku.

Hejtman termínům nevěří

"Postoj vlády k problematice výstavby dálnice D 47 je pro mne nepochopitelný. Proč již takovéto stanovisko vláda nezaujala před dvěma lety? Měla by si uvědomit, že tak popírá rozhodnutí předchozí vlády, a tímto jej tedy označuje za chybné. Je potřeba také říci, že toto chybné rozhodnutí bude ve svém důsledku stát zhruba tři čtvrtě miliardy korun," řekl Právu moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský (ODS).

Dodal, že nevěří, že lze dodržet avizovaný termín dostavby dálnice D 47 do roku 2008. "Vláda bude nucena žádat o úvěr, což je, myslím, povinen schválit Parlament České republiky, také musí být vypsáno nové výběrové řízení. Odhaduji, že to může trvat minimálně dva roky a za následující čtyři roky dálnici nikdo nepostaví. Mám vážnou obavu, stejně jako zastupitelstvo kraje, které na svém 15. zasedání přijalo k problematice dálnice D 47 usnesení, že se zde skutečně hazarduje s důvěrou lidí. Je nezbytně nutné, aby vláda jednoznačně předložila další garantovaný postup výstavby dálnice D 47 s reálnými termíny," uvedl hejtman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám