Hlavní obsah

Sobotka chystá zdražení poplatků

PRAHA

Špidlova vláda hledá peníze, kde může. Ministr financí Bohuslav Sobotka proto přišel s dalším útokem na peněženky lidí. Navrhuje zvýšit cenu u padesátky správních poplatků a čtyřicet nových zavést. Posloužit k tomu má nový zákon o správních poplatcích. Jeho prostřednictvím chce kabinet získat v příštím roce kolem 3,6 miliardy korun.

Článek

V některých případech jde sice o desetikorunové položky, avšak týká se to běžných plateb, jako např. vydávání rodných, oddacích či úmrtních listů, řidičských průkazů a registrace motorových vozidel.

Hlouběji do kapsy budou nuceni sáhnout také podnikatelé. Mají se totiž zvýšit některé poplatky třeba pro poskytovatele dopravních služeb. Sobotka proto připouští, že zvýšení správních poplatků se může promítnout do cen. Změny se v případě schválení dotknou také daňového řízení.

Zlevní léky?

Pozitivní zprávou pro občany zůstává pouze fakt, že se ministr rozhodl radikálně snížit poplatky za výrobu, distribuci i registraci léčivých přípravků, což by mohlo zlevnit léky. Je ale otázkou, jak výrobci a distributoři na případnou změnu zareagují.

Návrhem zákona, který by měl začít platit od začátku roku 2004, se má v příštích dnech zabývat vláda. Definitivní rozhodnutí bude záležet na Parlamentu.

Zatímco ministr Sobotka argumentuje tím, že hlavním důvodem pro schválení nového zákona je roztříštěnost právní úpravy a potřeba jejího sjednocení, opozice ho připisuje další snaze Špidlovy vlády vysávat z lidí peníze.

Místopředseda rozpočtového výboru Sněmovny Martin Kocourek (ODS) Právu řekl, že o návrhu zákona zatím nic neví, nicméně pokud počítá se zavedením nových poplatků a se zvýšením dosavadních, je to podle něj pokračování ve strategii řešení problémů na úkor lidí. "Doufám, že projednávání takového návrhu bude impulsem k diskusi, zda neodstátnit některé státem monopolizované služby a tím pádem zavést konkurenci do této oblasti," prohlásil Kocourek.

Reklama

Související témata:

Související články

V lednu přijde šok v cenách služeb

V lednu příštího roku čeká občany Česka šok: radikálně o 17 procent podraží řada služeb i zboží. Rozhodla o tom ve čtvrtek Sněmovna hlasy koaličních poslanců....

Výběr článků

Načítám