Hlavní obsah

Sníh způsobil tisíce škod za stovky miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněhová kalamita, která postihla od počátku ledna většinu republiky, způsobila klientům pojišťoven tisíce škod za celkem stovky miliónů korun. Nejvíce pojistných událostí vzniklo v Praze a ve středních Čechách. Vyplývá to z ankety mezi největšími domácími pojišťovnami. Škody budou podle nich přibývat s tím, jak při oteplení bude sníh těžknout.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Padající sníh poničil mnoho aut.

Článek

"V souvislosti s tíhou sněhu a obecně sněhovou kalamitou od začátku roku evidujeme již 4400 případů, jejichž celkový objem přesáhl 100 miliónů korun," řekl Jan Marek z tiskového oddělení České pojišťovny. Z hlediska počtu škod patří podle něj k nejpostiženějším oblastem Středočeský kraj (1144 událostí), následovaný Prahou (1030) a Východočeským krajem (691).

Kooperativa k dnešnímu dni registrovala přes 2800 škod na majetku a vozidlech za celkem 117 miliónů korun. Škodám dominují poškozené nemovitosti, ale sníh poškodil také 350 automobilů, velmi často šlo o sníh padající ze střech. Ve většině případů rozbil čelní sklo nebo poškodil karoserii vozidla.

"Škody razantně rostly zejména v minulém týdnu, kdy kvůli oteplení způsobil tající a těžknoucí sníh asi třikrát více škod než v prvním týdnu. Podobnou situaci můžeme očekávat při dalším oteplení," dodal mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Trojnásobný nárůst

Alianz následkem mrazu a přívalů sněhu eviduje přibližně 800 škod v objemu, který podle předběžných odhadů přesáhne deset miliónů Kč. Za uplynulý týden se počet škod zvýšil trojnásobně, teprve nyní se začíná vracet do normálu. Jde o škody způsobené tíhou sněhu a poškození kvůli padajícímu sněhu a ledu, upozornila mluvčí pojišťovny Pavla Paseková. Česká podnikatelská pojišťovna má nahlášeno 250 škod za celkem 20 miliónů Kč.

Největší škody, které klientům Kooperativy dosud klienti nahlásili, jsou podle Káni poškozené haly v Brně a Praze. V Brně nevydržela tíhu sněhu střecha výstavní haly na výstavišti. V rámci soupojištění bude podíl škody u Kooperativy okolo 12 miliónů korun. V Praze registruje pojišťovna poškozené střechy u dvou skladových hal. V obou případech škoda šplhá k pěti miliónům korun.

V rámci havarijního pojištění Kooperativa v průběhu sněhové kalamity řešila téměř 5000 škod. Většinou šlo o menší škody; nicméně tyto škody prý nijak výrazně nepřevyšují obvyklý počet škod v průběhu předchozích zim. Proti stejnému období loni se počet škod zvýšil jen o desetinu. "Může to být ovlivněno i tím, že na silnicích se v důsledku zhoršeného počasí pohybuje méně vozidel. Kdo nemusí, tak nevyjíždí," poznamenal Káňa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám