Hlavní obsah

Smutné prvenství. V Česku je k mání i velmi nebezpečná pyrotechnika

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouholetou tradicí v Česku je vítat Nový rok odpalováním raket a světlic, či přímo ohňostroji. Nejinak tomu bude i o tomto Silvestru. Jak ale při kontrolách zjistili inspektoři České obchodní inspekce (ČOI), na tržištích je teď k mání i velmi nebezpečná pyrotechnika.

Foto: Profimedia.cz

Dlouholetou tradicí v Česku je vítat Nový rok odpalováním raket a světlic, či přímo ohňostroji.

Článek

Tak tomu v pondělí bylo například při kontrole tržnice v Hatích na Znojemsku. „Objevili jsme zde i krabice s pyrotechnikou kategorie F4, která představuje největší nebezpečí a smí se prodávat pouze lidem s průkazem odpalovače, tedy odborně způsobilým pyrotechnikům,“ uvedl v pondělí v České televizi ředitel odboru kontroly ČOI pro Jihomoravský a Zlínský kraj Aleš Havíř.

Pokuty kontroloři přesto stánkařům udělit nemohli. Ti totiž stánky zavřeli a utekli. Prokázat, že nebezpečná pyrotechnika byla nabízena zákazníkům, tedy nebylo komu.

Loni ČOI při předsilvestrovských kontrolách zjistila v celé republice pochybení v prodeji pyrotechniky téměř u poloviny prodejců.

Smutné prvenství

Kupovat pyrotechniku první kategorie mohou legálně Češi od patnácti let. Pro druhou kategorii je věková hranice od 18 a pro třetí od 21 let.

Bouchá se, že by i partyzán utekl. Rachejtle bez povolení dělají obcím těžkou hlavu

Domácí

Nejvíce pyrotechniky se ve světě dováží z Číny, která se na tom podílí z 84 procent. Česká republika v žebříčku zaujímá sedmé místo, když za rok vyvezla ohňostroje celkem za 233 milionů korun.

Dokonce máme evropské prvenství v počtu firem, které nejnebezpečnější pyrotechniku kategorie F4 nabízejí volně v e-shopech. „V ČR je takových firem jedenáct, což nemá v Evropské unii obdoby,“ sdělil Tomáš Odstrčil z analytického projektu Evropa v datech.

Evropská pravidla dělí ohňostroje do čtyř kategorií podle nebezpečí, které představují. Do první spadají například bouchací kuličky, ve druhé jsou petardy či římské svíce. K ohňostrojům s označením F3 se řadí dělobuchy a menší kulové pumy. Za ohňostroj čtvrté kategorie se v ČR považuje pouze pyrotechnika obsahující deset a více kilogramů výbušniny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám