Hlavní obsah

Slovensko připravuje další vlnu dotací na nákup elektromobilů

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětadvacet až pětatřicet procent ceny proplatí na Slovensku stát lidem v případě nákupu elektromobilu nebo automobilu s hybridním pohonem. Nejvyšší dotaci dostane motorista, který dá sešrotovat své vozidlo starší patnácti let.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Deník Hospodárske noviny ve středu informoval o tomto opatření slovenského ministerstva hospodářství, které bude uvedeno do praxe letos na podzim.

Slovenská vláda vyčlení pro tento účel pět milionů eur. O příspěvek mohou žádat nejen domácnosti, ale také firmy a samosprávy. Elektromobily a automobily s hybridním pohonem tak budou cenově dostupnější.

Generální sekretář slovenského svazu automobilového průmyslu Ján Pribula ocenil, že dotace se zaměří nejen na elektromobily, ale také automobily s hybridním pohonem.

„Vítáme, že návrh zohledňuje principy technologické neutrality. Počítá i s jinými alternativami pohonů, při nichž je možné v budoucnu očekávat masivní rozvoj, a nejen s elektro pohonem na baterie,“ řekl Pribula.

Nejvyšší dotaci dostanou ti, kteří dají sešrotovat svůj automobil starší 15 let. V nižší míře však bude mít nárok na dotaci každý motorista, který se rozhodne pro koupi elektromobilu nebo hybridu.

Pilotní program podpory e-mobility v hodnotě 5,2 milionu eur začal v roce 2016 a dotaci ve výši pět tisíc eur tehdy dostalo 831 žadatelů. Milion eur se nepodařilo vyčerpat a z této částky se pak nakoupily elektromobily pro samosprávy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám