Hlavní obsah

Slovensko dalo letos na kompenzace nižších cen plynu pro domácnosti přes 13 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kompenzace nižších než tržních cen zemního plynu pro domácnosti na Slovensku přišly stát v prvním čtvrtletí na téměř 561 milionů eur (13,2 miliardy korun). Peníze dostali dodavatelé plynu, kteří nemohli do ceníků pro rodiny plně promítnout vývoj na světových trzích. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo ministerstvo hospodářství.

Foto: Phil Noble, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Slovenská vláda na konci loňska využila po změně příslušného zákona nové pravomoci, které jí za krizové situace umožňují regulovat cenu energií. Plyn domácnostem v zemi tak letos zdražil jen o zhruba 16 procent, tedy výrazně méně, než kdyby se do ceníků pro domácnosti plně promítl vývoj na burzách. Za běžné situace o regulovaných cenách energií v zemi rozhoduje regulační úřad ÚRSO.

Dodavatelům plynu, kteří plyn nakupovali za vyšší ceny, vzniklý rozdíl v souladu s příslušným vládním nařízením proplácí stát. V prvním čtvrtletí nejvyšší kompenzace dostaly státní plynárny SPP, které jsou největším prodejcem plynu v zemi.

Elektrická energie letos domácnostem na Slovensku zdražila oproti loňsku jen asi o 2,5 procenta. Přispěla k tomu dohoda se soukromými akcionáři největšího výrobce elektřiny v zemi, společnosti Slovenské elektrárne, že podnik dodá levný proud.

Náklady na energie a potraviny mají hlavní podíl na výdajích slovenských domácností. Loni v létě ceny energií na burzách vystoupaly na rekordní hodnoty, následně výrazněji klesly.

Pro větší odběratele energií slovenská vláda zavedla částečné kompenzace vysokých nákupních cen elektřiny a zemního plynu. Od května se pak v zemi po rozhodnutí vlády snížily distribuční poplatky za dodávku elektřiny pro firmy, samosprávu a další instituce na úroveň loňského roku. Podle dřívějších informací opatření vyjde na 325 milionů eur (7,65 miliardy korun) a energetickým firmám bude stát výpadek příjmů z poplatků kompenzovat.

Na kompenzace vysokých cen energií slovenská vláda ve státním rozpočtu na letošek vytvořila rezervu 3,5 miliardy eur (82 miliard korun).

Za teplo se lidem vrátí i tisíce. Nedoplatky to ale nepokryje

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám