Hlavní obsah

Slovensko dá firmám dotace na budování nabíječek pro elektromobily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko vyčlenilo přes šest milionů eur (145 milionů korun) jako dotace pro firmy na vybudování 1160 nabíjecích stanic pro elektromobily. Novinářům to v pondělí řekl státní tajemník (náměstek) ministerstva hospodářství Peter Švec. Cílem je rozšířit síť nabíjecích bodů pro elektrická vozidla, která v zemi zatím tvoří jen malou část prodeje nových osobních aut.

Foto: Envato elements

Elektromobil u nabíjecí stanice

Článek

Podle Švece nabíjecí stanice budou na pozemcích firem, které se budou ucházet o dotaci. Ta dosáhne maximálně poloviny nákladů a stanice budou muset být veřejně přístupné. Většinu z nich budou tvořit zařízení na pomalé nabíjení elektrických aut.

Stát na dotace použije peníze z fondu obnovy, ve kterém má země na podporu budování infrastruktury nabíjecích stanic vyčleněných více než 50 milionů eur (1,2 miliardy korun). Součástí celého projektu jsou také dotace na výstavbu nabíječek na dálniční síti, tato část programu ovšem zatím spuštěna nebyla.

Zájem o koupi elektrických vozidel na Slovensku je spíše malý. V prvním letošním pololetí se osobní auta s plně elektrickým pohonem podílela na celkovém počtu registrací nových osobních vozidel pouze 2,4 procenty. Až dvě třetiny připadly na vozy s benzinovým či naftovým motorem. Zbytek tvořila auta s jinými druhy pohonů včetně hybridů.

V EU se v červnu poprvé prodalo více elektromobilů než naftových aut

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám