Hlavní obsah

Slovenské obchody udávají ceny už i v eurech

Právo, Ivan Vilček, (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Dvojí zobrazování cen ve slovenských korunách i v eurech bude na Slovensku povinné od osmého srpna 2008. Někteří obchodníci si však pospíšili a první duální cenovky se objevují už v těchto dnech. Slováci tak mohou vidět, že od prvního ledna 2009 zaplatí například za zubní pastu místo 59,90 slovenských korun 1,99 euro nebo za rohlík místo 1,90 slovenských korun 0,06 euro.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Cenovka u rohlíků

Článek

"Je to přehledné a věřím, že nám to pomůže, abychom si za půl roku zvykli na ceny v eurech," říká starší muž kupující rohlíky v jednom z bratislavských hypermarketů.

Na dvojí zobrazování cen se musí připravit všichni obchodníci. Z celkového počtu 200 tisíc registračních pokladen je přestavena na koruny i eura zatím jen polovina.

Majitelé servisních firem upozorňují, že nemají kapacity na přestavění 100 tisíc registračních pokladen do 8. srpna 2008.

"Pokud obchodník nebude mít duální zobrazování, po osmém srpnu mu hrozí pokuta až do výše 60 tisíc euro," upozornil zmocněnec slovenské vlády pro zavedení eura Igor Barát.

Cenovka na konci uvádí i úplnou cenu v eurech.foto: Právo/Ivan Vilček

"Já jsem si dala přestavět pokladnici a jsem na změnu. Vyšlo mě to na tři tisícovky, ale mám pokoj," řekla Právu majitelka malého obchůdku s potravinami v Bratislavě. Jako důkaz vytiskne pokladniční blok, na němž je výsledná částka zobrazena ve slovenských korunách i v eurech. Jednotlivé položky jsou uvedeny jen ve slovenských korunách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám