Hlavní obsah

Slábnoucí koruna se propadla na 24 Kč za euro. Poprvé od března

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po silné první polovině roku začíná koruna oslabovat. Kurz české měny se v pátek poprvé od poloviny března přehoupl přes hranici 24 Kč za euro. Za poklesem stojí především změna v očekávání trhu. Ten předpokládá, že Česká národní banka (ČNB) začne ještě letos snižovat základní úrokovou sazbu, kterou drží už přes rok na úrovni sedmi procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Svého letošního vrcholu dosahovala koruna v dubnu a květnu, kdy se dostala až na úroveň 23,4 Kč/EUR. V posledních týdnech ale začala oslabovat a páteční obchodování dokonce zakončila lehce nad hranicí 24 Kč/EUR. V sobotu ztrátu jen nepatrně korigovala na 23,99 Kč/EUR, ukazují data na serveru Patria.cz.

„Hlavním důvodem pádu koruny je stále citelnější změna ohledně očekávání dalšího nastavení úrokových měr Českou národní bankou. Centrální bankéři už dlouho drží hlavní sazbu na sedmi procentech v rámci boje s vysokou inflací. Ta jde ovšem v posledních měsících dolů a za červen se dostala pod magickou hranici deseti procent. Inflace v průmyslu dokonce za stejný měsíc klesla na 1,9 procenta,“ vysvětlil analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

Už jen diskuze o tom, kdy by mohla ČNB začít sazby snižovat vyvolává na korunu tlak. Jakmile se tak začne dít, klesne atraktivita měny a tím i její kurz.

Další jednání o úrokových sazbách v srpnu

Analytik ČSOB Dominik Rusinko ve svém komentáři podotkl, že trh počítá s tím, že by do konce roku mohla ČNB snížit základní úrokovou sazbu až o 100 bazických bodů neboli o jeden procentní bod.

Vliv na oslabování koruny pak podle něj měla také vyjádření centrálních bankéřů. „Nejprve od Tomáše Holuba, dlouhodobého jestřába v rámci bankovní rady, který již nevidí prostor pro vyšší sazby. Eva Zamrazilová pak v tomto týdnu podotkla, že očekává postupné oslabování tuzemské měny až o jednu korunu na horizontu dvanácti měsíců. Pro trhy může jít o lehce holubičí překvapení vzhledem k ochotě tolerovat i slabší kurz, než se kterým počítá aktuální prognóza 24,40 EUR/CZK ve třetím čtvrtletí příštího roku,“ uvedl Rusinko.

Bankovní rada ČNB bude o nastavení úrokových sazeb jednat na měnovém zasedání 3. srpna. „Máme za to, že aktuální sázky na letošní pokles úrokových sazeb v Česku jsou přehnané, což by mělo výhledově zčásti tlumit prodejní tlaky na koruně,“ dodal Rusinko.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Inflace poprvé za rok a půl spadla pod deset procent

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám