Hlavní obsah

Silničáři najeli za dva dny pluhování 113 tisíc kilometrů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Husté vytrvalé sněžení na začátku tohoto týdne poprvé letos řádně prověřilo připravenost silničářů prakticky v celé republice. Na dálnicích, rychlostních silnicích a silnicích I. třídy posypové mechanismy při pluhování, solení a kontrolních jízdách za 28. a 29. listopadu ujely celkem více než 113 000 km, jak uvedlo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Sněhová nadílka v Deštném v Orlických horách

Článek

Při celkové délce cca 1 100 km dálnic a rychlostních silnic a 5 900 km silnic I. třídy to v průměru znamená ve sledovaném období průjezd každé komunikace 16krát.

Silničáři pro údržbu silnic spotřebovali za oba dny téměř 7 000 tun soli a více než 1,6 miliónu litrů solanky. Nasazena byla prakticky veškerá technika, což v průběhu nedělních a pondělních pracovních směn znamenalo v akci více než 350 sypačů, 150 traktorových radlic a 80 nakladačů.

Následky povětrnostních podmínek na sjízdnost komunikací zmírňovala téměř tisícovka pracovníků zimní údržby komunikací. Podle ŘSD mají silničáři k dispozici pro údržbu komunikací jen pluhy a sypače. Většina dálnic, rychlostních silnic a silnic I. třídy je udržována chemicky.

Lhůty pro zmírnění následků meteorologické situace na sjízdnost dálnic jsou podle ŘSD stanoveny na dvě hodiny, pro silnice tzv. I. pořadí (většina silnic I. třídy) na tři hodiny, pro silnice II. pořadí (ostatní silnice I. třídy a většina silnic II. třídy) na šest hodin a silnice III. pořadí na 12 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám