Hlavní obsah

Setuza rozjíždí linku na výrobu biopaliv

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Biopaliva se budou v České republice do motorové nafty přimíchávat od 1. září. Linka pro výrobu metylesteru řepkového oleje (MEŘO) se kvůli tomu rozjede v úterý v ústecké Setuze. Toto biopalivo je možné využívat v čisté formě jako náhradu nafty nebo ve směsích s motorovou naftou. Ve velké míře jej využívají již v Rakousku, Německu či Francii.

Článek

"Zatím se do motorové nafty budou přimíchávat jen dvě procenta metylesteru řepkového oleje, ale postupně se to množství bude navyšovat," řekla Novinkám Ilona Chalupská z odboru komunikací ministerstva zemědělství.

Zároveň dodala, že výroba biolíhu, který se bude přidávat od ledna do benzínu, začne později.

Od září do konce letošního roku by se mělo na základě odhadu o hrubé spotřebě nafty vyrobit na 307 tisíc hektolitrů biopaliva, což odpovídá 76 000 tun řepky.

"Letos se řepky vypěstovalo o něco víc, právě kvůli výrobě biopaliva," uvedla Chalupská.

Nový zákon

Příslušnou novelu zákona o ochraně ovzduší, do které přimíchávání biopaliv podléhá, podepsal v červnu prezident Václav Klaus. Tento krok si pochvalují nejen ekologové.

Již dříve se ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) vyjádřil, že biopaliva sníží závislost země na dodávkách ropy a zároveň zvýší podíl obnovitelných zdrojů. Pomůže také zemědělcům uplatnit jejich produkci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám