Hlavní obsah

Šéfové těchto velkých firem berou tisíckrát víc než běžný zaměstnanec

Novinky, Tomáš Volf

Více než tisícinásobek platu ve srovnání s běžným zaměstnancem bere vedle šéfa společnosti Walt Disney i ředitel řetězce McDonald's, výrobce hraček Mattel a řada dalších manažerů velkých firem. Šéf módní značky Gap Arthur Peck loni dostal dokonce 3 566krát víc než průměrný zaměstnanec, upozornil server CNN Business.

Foto: Profimedia.cz

Šéf společnosti Walt Disney Bob Iger

Článek

Generální ředitel McDonald's Stephen Easterbrook si loni vydělal 15,9 milionu dolarů (365 milionů korun), zatímco průměrný zaměstnanec 7 473 dolarů (171 590 korun). To znamená podíl 2124 ku jedné. Do průměrného platu se počítají zaměstnanci dané firmy z celého světa, takže jsou čísla výrazně nižší než platy zaměstnanců konkrétní firmy v USA. Podle McDonald's typický plat odpovídá tomu pracovníka na částečný úvazek v Maďarsku.

Foto: Profimedia.cz

Šéf McDonald's Steve Easterbrook

McDonald's dodal, že 91 procent platu a odměn Easterbrooka je vázaných na výsledky a jeho zásluhy na „významném růstu tržeb“ v posledních čtvrtletích.

Šéf americké módní firmy Gap Arthur Peck loni vydělal 20,8 milionu dolarů, zatímco co typický zaměstnanec si vydělal 5831 dolarů. Taková částka odpovídá pracovníkovi v Indonésii. V tomto případě je poměr 3566:1. Firmy poměr platů uvádějí v dokumentech pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzu (SEC). Gap uvedl, že ze 135 tisíc zaměstnanců jich je většina prodavačů, kteří pracují na částečný úvazek.

„Vzhledem ke složení naší pracovní síly si nemyslíme, že poměrová kalkulace požadovaná SEC dostatečně ilustruje naše metody odměňování a toho, jak si velmi ceníme našich zaměstnanců,“ uvedla společnost.

Více než tisícinásobné platy vůči průměru berou i šéfové firem jako Western Digital, Mattel, Chipotle, Skechers nebo Linde, dodává CNN.

Vysoké platy špičkových manažerů opakovaně kritizovala dědička mediálního impéria Walt Disney Abigail Disneyová. Plat CEO Boba Igera ve výši 1424násobku průměrného platu ve firmě označila za „šílenství“.

Analýza společnosti Equilar poté zjistila, že mezi veřejně obchodovanými firmami s ročními tržbami přes miliardu dolarů je u 12 tento poměr ještě větší, než v případě Walt Disney.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám