Hlavní obsah

Schodek obchodní bilance v červnu mírně vzrostl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Schodek obchodní bilance České republiky v červnu mírně vzrostl na 3,3 miliardy Kč, což je o 1,4 miliardy více než ve stejném měsíci minulého roku. Oznámil to v úterý Český statistický úřad. Výsledek je v souladu s očekáváním analytiků, část trhu ale nevylučovala ani vyrovnanou či mírně přebytkovou bilanci. V květnu schodek činil 2,4 miliardy Kč.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Dovoz meziměsíčně poklesl o 1,7 procenta, zatímco vývoz se snížil o 6,4 procenta.

Výsledek obchodní bilance nepříznivě ovlivnil především meziroční růst dovozu osobních automobilů o 23,8 procenta při poklesu vývozu o 3,9 procenta. O 40,2 procenta se zvýšil dovoz léčiv, import kovozpracujících strojů vzrostl o 51,3 procenta.

Naopak příznivě na bilanci působil růst vývozu dílů ke kancelářským strojům o 169,1 procenta a dílů a příslušenství motorových vozidel o 17,6 procenta. Výsledek pozitivně ovlivnilo i snížení dovozu ropy, když její hodnota klesla o 16,2 procenta a množství o 5,9 procenta.

Vývoz po aktivním zušlechtění v červnu vzrostl o 0,2 procenta, zatímco dovoz k aktivnímu zušlechtění se snížil o 3,9 procenta. Kladné saldo z aktivního zušlechtění činilo 8,4 miliardy korun, což bylo o 0,8 miliardy více než v červnu minulého roku.

Od ledna do června dovoz meziročně vzrostl o 6,1 procenta. Vývoz se ve stejném období zvýšil o 7,0 procenta. Obchodní bilance skončila schodkem 18,1 miliardy korun, což je meziročně o 4,3 miliardy méně.

Příznivý obchod se Slovenskem

Nejpříznivěji se vyvíjel obchod se Slovenskem, když aktivum vzrostlo o 1,0 miliardy korun. Přebytek rostl také v obchodě s Rakouskem a Belgií, když se shodně zvýšil o 0,9 miliardy korun. O 0,6 miliardy se zvedl přebytek v obchodě s Velkou Británií.

Naopak se zhoršila bilance obchodu s Ruskem, když pasivum vzrostlo o 1,2 miliardy korun. V obchodě se Švýcarskem se aktivum 0,6 miliardy korun změnilo v pasivum 0,4 miliardy korun. V obchodě s Itálií se schodem zvýšil o 0,6 miliardy korun a v obchodě s Francií o 0,5 miliardy korun. Aktivum v obchodě s Německem se mírně snížilo o 0,1 miliardy korun.

Zahraniční obchod si udržuje malé schodky i přes nepříznivou souhru nízkého hospodářského růstu v Evropské unii a rychle rostoucí domácí spotřebitelské poptávky. Příznivě se navíc mění struktura, řekl dnes analytik Patria Online David Marek.

Přesto by se měl záporný příspěvek zahraničního obchodu k růstu hrubého domácího produktu ve 2. čtvrtletí mírně prohloubit. "Díky tomu by po nadějném výsledku v prvním kvartálu mohl růst české ekonomiky opět zpomalit pod dvě procenta," uvedl Marek.

Trhy jsou nervózní

Podle analytika Raiffeisenbank Ivo Nejdla by dnešní číslo nemělo výrazně ovlivnit obchodování s korunou. "Trh čeká na odpolední jednání Poslanecké sněmovny o zákonech upravujících fiskální reformu," uzavřel pro ČTK Nejdl.

Koruna v posledních dnech výrazně oslabila a v pondělí se dostala až na 1,5leté minimum 32,28 Kč/EUR. V úterý dopoledne se zatím drží kolem této úrovně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám