Hlavní obsah

ŘSD: Výkupné hackerovi nezaplatíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky milionů korun žádají hackeři po Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) za odblokování přístupu do jeho systémů a úložišť, které zůstávají čtvrtý týden paralyzované. Ředitel ŘSD Radek Mátl to řekl Hospodářským novinám. Mluvčí ŘSD odmítl, že instituce vyjednávala a výkupné měla v úmyslu platit.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Ilustrační foto

Článek

ŘSD se stalo obětí kybernetického útoku 17. května a doposud se nepodařilo obnovit všechny jeho systémy, u některých to může trvat i měsíce a o část dat asi úřad přijde trvale. Na požadavky útočníků ale přistoupit nechce.

„Naše pozice jako státem řízené organizace je jasná: s vyděrači nevyjednáváme a žádné výkupné platit nebudeme,“ řekl v pátek Právu mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Také ředitel Mátl HN sdělil, že k žádnému jednání s hackery, kteří žádají výkupné v kryptoměně bitcoin, nedošlo.

Připustil však, že možná by bylo ekonomicky výhodnější zaplatit než nést náklady vzniklé zdržením výběrových řízení či zpožděných plateb dodavatelům. Podle mluvčího Rýdla šlo ale jen „o čistě teoretickou úvahu v akademické debatě“ nad dotazy novinářů.

Hackeři chtějí po ŘSD desítky milionů za odblokování přístupu k datům

Bezpečnost

„V posledních dnech se nám podařilo výrazně postoupit v nápravě škod po kybernetickém útoku. Oživili jsme nejklíčovější ekonomické aplikace, abychom pokračovali ve výběru zhotovitelů staveb, i systém odbavování již běžících staveb,“ sdělil Právu Rýdl.

Obnova až pět měsíců

ŘSD tak podle jeho slov znovu nabyl přehled o fakturách, které se musejí zaplatit, řádně odešly i mzdy zaměstnancům.

Výběrová řízení nabrala určité zpoždění, protože je v mezičase zpracovávali po starém, papírově, nyní ale systémy opět běží.

„Mohu ujistit, že žádná ze staveb, která byla na letošek naplánovaná, nebude čekat na další stavební sezonu jen proto, že nám spadly systémy,“ dodal mluvčí.

Právo oslovilo tři velké tuzemské dopravně-stavební firmy, s dotazem zda hackerský útok na ŘSD nezpozdil platby a neohrozil termíny staveb. Žádná z nich nic takového nepotvrdila.

Mluvčí Rýdl nicméně připustil, že kybernetický útok byl vážný a plné obnovení systémů může trvat až pět měsíců. O některé dokumenty, například ze starších staveb, přijde ŘSD nadobro.

Včera stále ještě nefungoval ani informační web pro motoristy o uzavírkách a nehodách Dopravní info. Termín jeho oživení je nejistý.

Reklama

Výběr článků

Načítám