Hlavní obsah

Rozpočet míří do hlubšího propadu

Právo, jnk, rei

Státní rozpočet v únoru skončil ve schodku 27,4 miliardy korun. Byl to vůbec nejhorší únorový výsledek od vzniku samostatné České republiky. V deficitu byl rozpočet už v lednu. Vláda pro celý rok naplánovala schodek 40 miliard korun. Analytici ale pochybují, že se ho podaří udržet.

Foto: Novinky

Saldo státního rozpočtu za leden až únor

Článek

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na konci listopadu tvrdila, že výše naplánovaného schodku je pro ni „nepřekročitelná hranice“, a její úřad s tímto předpokladem prozatím stále počítá.

Deficit bude minimálně o dvacet miliard vyšší
Lukáš Kovanda, ekonom Czech Fund

„Ministerstvo předpokládá, že plánovaný deficit státního rozpočtu na letošní rok bude dodržen,“ potvrdil v minulých dnech Právu Zdeněk Vojtěch z tiskového odboru MF.

„Co se týče výsledku pokladního plnění za měsíc únor, tento měsíc bývá tradičně nejslabší měsíc, protože se neprojevují inkasa daní z příjmů právnických a fyzických osob nebo DPH u kvartálních plátců,“ dodal.

Podle analytiků se však pro letošek naplánovaný deficit udržet určitě nepodaří a schodek bude výrazně hlubší. „Deficit bude minimálně o dvacet miliard vyšší, než je rozpočtované maximum 40 miliard korun,“ míní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

„Očekáváme deficit ve výši 58 miliard korun,“ řekla Právu členka výboru pro rozpočtové prognózy národní rozpočtové rady Helena Horská. „Očekáváme, že se deficit státního rozpočtu dále zhorší na 60 miliard korun,“ uvedl ekonom Komerční banky František Táborský.

Stát hospodaří s největším deficitem ve své historii

Ekonomika

Podle Táborského plán rozpočtu nadhodnotil předpokládaný růst příjmů po daňovém balíčku. Upozornil, že na neutěšeném únorovém výsledku se neprojevily jen inkasa daní, o nichž mluví ministerstvo. Podle Táborského zaostávají všechny hlavní daňové příjmy státu.

V dubnu zřejmě nastane korekce

Dá se předpokládat, že šíření koronaviru nepříznivý trend jen umocní, vážné dopady pociťují už nyní celá odvětví. Pokud by měla epidemie vážnější následky, očekává Horská bilanci státního rozpočtu za letošek až minus 70 miliard korun. Podle Kovandy by při černém scénáři ochromení eurozóny mohl schodek dosáhnout i sto miliard.

MF bude svoji makroekonomickou predikci aktualizovat v dubnu. Zatím pro letošní rok počítá s růstem ekonomiky o dvě procenta. Ministryně Schillerová před pár dny v rozhovoru pro agenturu Bloomberg připustila, že pokud by měla být prognóza horší, je připravena schodek rozpočtu zvýšit.

Rozpočtová rada vlády přitom minulý týden oznámila, že podle jejích odhadů růst na dvě procenta nedosáhne.

Reklama

Výběr článků

Načítám