Hlavní obsah

Ronaldo pohnul akciemi Coca-Coly. Pořád jsou ale blízko letošních maxim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portugalský fotbalista Cristiano Ronaldo na pondělní tiskové konferenci odmítl mít před sebou na stole lahve Coca-Coly, oficiálního partnera letošního mistrovství Evropy. Krátce na to došlo k propadu ceny akcií nápojářského giganta z 56,18 dolaru na 55,24 dolaru za kus. Hodnota cenných papírů tak klesla o 1,7 procenta. Pondělí bylo ale také prvním dnem, kdy akcionáři mohli akcie prodat, aniž by přišli o nárok na letošní dividendu.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Cristiano Ronaldo

Článek

Akcie Coca-Coly přitom končily páteční obchodování blízko svého letošního maxima. Toho dosáhly 4. června, kdy dosáhly ceny 56,24 dolaru za kus.

V úterý akcie zavíraly na hodnotě 55,55 dolaru za kus. I nadále se tak přibližují zmíněnému maximu.

Od začátku roku akcie připsaly pět procent. Na začátku ledna kus vycházel na 52,76 dolaru. Na dně byly cenné papíry Coca-Coly 29. ledna, kdy vycházely na 48,15 dolaru za kus.

Foto: repro Google.cz

Pokles akcií po Ronaldově výstupu ukazuje žlutá část grafu.

Některá média k události přistoupila senzacechtivě. Například španělská Marca nazvala pokles o 1,7 procenta „brutálním“ a přepočítala ho na tržní kapitalizaci firmy, která klesla o 4 miliardy dolarů (83,96 miliardy korun) z 242 miliard (5,084 bilionu korun) na 238 miliard (5 bilionů korun).

Od té doby se tržní kapitalizace firmy zase zvýšila téměř na 239 miliard dolarů.

Tržní kapitalizace společnosti vyjadřuje tržní hodnotu akciové společnosti, jde o součet aktuální hodnoty všech akcií, které tato společnost vydala.

Coca-Cola zvýšila tržby, ale zisk měla nižší

Ekonomika

Coca-Cola o žádné peníze nepřišla

Objevila se také interpretace, že celý pokles Coca-Colu stál 4 miliardy. To ale není pravda. Pohyb kurzu akcie firmu nic nestojí. Je to stejné, jako kdybychom například řekli, že pokud rostou ceny nemovitostí, tak člověk, který bydlí ve vlastním bytě, vydělal částku, o níž vzrostla hodnota jeho bytu. Nebo naopak, pokud by ceny nemovitostí klesaly, že by přišel o částku, o níž cena bytu klesla.

Dále je třeba říct, že celý pokles nelze přičítat výhradně Ronaldovi. Vzhledem k tomu, že se akcie pohybuje poblíž svých maxim, je logické, že řada investorů chce na vysokém kurzu akcie vydělat a své cenné papíry prodávají. Čímž přispívají k poklesu ceny.

Ještě podstatnější může být, že na pondělí u akcií Coca-Coly připadlo takzvané ex-dividend date. Jde o první den, kdy akcionáři mohou akcii prodat, aniž by přišli o nárok na dividendu za daný rok. Cena akcií jde před tímto datem často nahoru s tím, jak si je na poslední chvíli investoři kupují, aby si také sáhli na dividendu. Následně není neobvyklé, že hodnota zase o něco klesne s tím, jak část těchto lidí akcie zase prodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám