Hlavní obsah

Raiffeisenbank klesl za tři čtvrtletí čistý zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Raiffeisenbank v Česku za tři čtvrtletí letošního roku meziročně klesl čistý zisk o 27,5 procenta na 3,96 miliardy korun. Aktiva banky vzrostla o 13,3 procenta na 679 miliard korun. Banka o tom v pátek informovala v tiskové zprávě. Zisky ostatních velkých bank letos také většinou klesají.

Foto: Milan Malíček, Právo

Raiffeisenbank na Karlově náměstí, Praha

Článek

Provozní výnosy Raiffeisenbank se letos snížily o 5,25 procenta na 12,87 miliardy Kč. Čisté úrokové výnosy klesly o 10,8 procenta na 9,84 miliardy Kč. Pokles způsobilo primárně vyplácení vyšších úroků klientům, a to zejména na spořicích účtech.

Čisté výnosy z poplatků a provizí klesly o 5,5 procenta na 3,07 miliardy Kč. Provozní náklady banky ve výši 6,6 miliardy Kč se v meziročním srovnání snížily o 3,5 procenta.

Objem poskytnutých úvěrů klientům Raiffeisenbank se zvýšil o 2,9 procenta na 361 miliard Kč. Růst byl jak na straně domácností ve formě hypotečních a spotřebitelských úvěrů, tak na straně firem zejména u projektových úvěrů.

Objem přijatých vkladů od klientů se meziročně zvýšil o 10,2 procenta na 543 miliard Kč. Růst táhly zvyšující se zůstatky na spořicích účtech a termínovaných vkladech, a to na straně domácností i firem.

Raiffeisenbank patří mezi největší bankovní domy v Česku. Týká se jí proto daň z mimořádných zisků. Takzvanou windfall tax schválila vláda jako 60procentní daňovou přirážku na nadměrný zisk.

Ten odpovídá rozdílu mezi základem daně a průměrem nákladů základu daně za poslední čtyři roky navýšeného o 20 procent. Výnos z daně má vládě sloužit k pokrytí mimořádných nákladů, které stát bude mít v souvislosti se zastropováním cen energií.

Čistý zisk za tři čtvrtletí meziročně klesl i dalším bankám. U České spořitelny to bylo o 2,9 procenta na 14,6 miliardy korun, u Komerční banky o 4,9 procenta na 12,4 miliardy Kč a v případě Monety Money Bank o 3,7 procenta na čtyři miliardy korun.

Naopak česká a slovenská UniCredit Bank vykázala čistý zisk 8,5 miliardy korun, což byl nárůst o více než čtvrtinu.

Raiffeisenbank poskytuje v ČR bankovní služby od roku 1993. Majoritním akcionářem je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International.

Raiffeisenbank klesl v pololetí zisk o 21 procent

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám