Hlavní obsah

Průmysl zpomalil růst na 6,3 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Průmyslová výroba v říjnu rostla o 6,3 procenta, v září byl přitom růst 7,1 procenta. Stále se daří výrobcům automobilů, upadá textilní výroba a produkce podniků, které vyrábějí či rozvádějí elektřinu. Údaje v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

"Průmysl, jakožto motor české ekonomiky, pracuje ve stabilních otáčkách. Výrobu nadále táhnou především automobilový průmysl a s ním propojené sektory. Důležitými zprávami nicméně jsou i zastavení poklesu ve výrobě kovů a solidní růst v chemickém odvětví," uvedl anlaytik HVB Bank Pavel Sobíšek.

Říjnové tržby v průmyslu se meziročně zvýšily o deset procent. Výroba dopravních prostředků se na tom podílí růstem o 30,8 procenta. O 15 procent se zvýšily i tržby ze zpracování dřeva.

"Je velmi reálné, že zaměření České republiky na automobilový průmysl se ještě prohloubí. Pokud by se vyplnily naděje, že snad automobilka Hyundai postaví svůj závod na území ČR, potom by se Česká republika stala druhým největším producentem osobních automobilů na obyvatele v Evropské unii, a to hned za Slovenskem," doplnila ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová.

Počet zaměstnanců je v porovnání s loňským říjnem vyšší o dva tisíce. Průměrná mzda v oboru vzrostla o 3,8 procenta na 18 136 korun.

Reklama

Související články

Průmyslová výroba zpomalila růst

Průmysl v září zpomalil růst na 7,1 procenta. Opět se nejvíce dařilo výrobcům automobilů, méně už výrobcům elektřiny a těžbě uhlí. Růst výroby i přes vysoké...

Růst cen v průmyslu je nejnižší za dva roky

Ceny průmyslových výrobců je v říjnu meziročně zvýšily pouze o 0,3 procenta, což je nejnižší nárůst za poslední dva roky. Může za to hlavně zpomalení rychlého...

Výběr článků

Načítám