Hlavní obsah

Průmysl v EU se odrazil ode dna, po sedmi měsících výroba vzrostla

Aktualizováno

Průmysl v eurozóně a v Evropské unii se odrazil ode dna. Průmyslová výroba v květnu v porovnání s předchozím měsícem poprvé po sedmi měsících propadů vzrostla. Novináře o tom v úterý informoval Eurostat. V eurozóně průmyslová produkce meziměsíčně vzrostla o 0,5 procenta a v celé EU o 0,1 procenta.

Foto: Reuters

Článek

V meziročním srovnání se sice průmysl nadále propadá - v květnu pokles činil 17 procent v eurozóně a 15,9 procenta v EU - ale i tyto statistiky jsou mírnější než v předchozích měsících. Výroba se tehdy propadala i o více než pětinu.

Průmyslová produkce vzrostla v meziměsíčním srovnání v celkem osmi členských státech, klesla v 11 a v jednom stagnovala. Ve zbytku nejsou data známá. V Česku podle statistik ČSÚ průmysl v květnu ve srovnání s dubnem propadl o 2,1 procenta, což je jeden z největších poklesů v EU. Nejvíce se propadala výroba v Lotyšsku, a to o čtyři procenta.

Pro Čechy ovšem může být pozitivní zprávou, že v sousedním Německu, na němž je česká ekonomika do značné míry závislá, průmysl oživuje druhým nejrychlejším tempem v unii. Zatímco v dubnu se ještě tamní průmysl ve srovnání s předchozím měsícem propadl o 2,6 procenta v květnu již vzrostl o 3,7 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám