Hlavní obsah

Provoz dolu Paskov není udržitelný, tvrdí firma

Právo, Jiří Tomaškovič
Aktualizováno

Špatná zpráva pro horníky z Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku. Společnost NWR, která prostřednictvím těžební firmy OKD spravuje i Důl Paskov, dnes ve výroční zprávě potvrdila, že fungování tohoto dolu je nadále neudržitelné. Finanční ředitel společnosti NWR ve čtvrtek řekl, že důl bude v provozu nejméně do konce roku 2014. Pracuje tam zhruba 3000 lidí.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Důl Paskov na Frýdecko-Místecku

Článek

„Po provedení zátěžových testů našich důlních provozů jsme došli k závěru, že v současném cenovém prostředí nelze udržovat provoz vysokonákladového Dolu Paskov,“ řekl předseda představenstva NWR Gareth Penny.

„Vzhledem k tomu, že se prodej Dolu Paskov nyní zdá být nepravděpodobný, vyhodnocujeme další varianty, a to včetně dočasného či trvalého uzavření dolu. Dosud nebylo přijato žádné konečné rozhodnutí,“ doplnil Penny. Ještě v loňském roce zisková těžební společnost NWR se za první polovinu letošního roku propadla do ztráty přesahující 10 miliard korun.

NWR šetří a propouští

„Taková je ‚nová realita‘ a společnost NWR podniká kroky, aby se jí přizpůsobila. Tyto kroky zahrnují realizaci již oznámených opatření v objemu 100 miliónů eur s cílem posílit hotovostní pozici společnosti, a to včetně odprodeje zásob, i další úspory nákladů,“ uvedl Penny a dodal, že cílem NWR je se plně soustředit na naše těžební provozy v České republice a mít efektivnější, štíhlejší a flexibilnější těžební aktivity ještě do konce roku 2014.

K již uskutečněným úsporám patří například přesun Ředitelství společnosti OKD z centra Ostravy na Důl Darkov. Probíhá snižování počtu zaměstnanců OKD v administrativě, včetně již dříve oznámeného snížení počtu administrativních a technicko-hospodářských pracovníků o 250 zaměstnanců.

Za první pololetí letošního roku vykázala těžební společnost NWR, jejímž spolumajitelem je i český podnikatel Zdeněk Bakala, ztrátu přibližně 396 miliónu eur (asi 10 miliard korun). Loni ve stejném období přitom hospodařila se ziskem 35 miliónů eur. Společnost OKD je s 13 tisíci pracovníky největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám