Hlavní obsah

Praha nesouhlasí s vyčleněním miliardy z Pražské teplárenské, jak by chtěl Křetínský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha jako menšinový akcionář nebude hlasovat pro vyčlenění části energetické společnosti Pražská teplárenská a vznik dceřiné společnosti PT Real Estate, která by měla spravovat lukrativní nemovitosti za zhruba miliardu korun. Shodla se na tom na čtvrtečním mimořádném jednání rada hlavního města.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podnikatel Daniel Křetínský

Článek

O vznik dceřiné firmy usiluje Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského, který v Pražské teplárenské drží většinu.

O vyčlenění části společnosti bude v pátek hlasovat valná hromada Pražské teplárenské Holding, v níž má Praha většinu a jejíž slovo je pro plánovaný vznik dceřiné firmy klíčový. Konečné rozhodnutí padne příští týden na valné hromadě Pražské teplárenské, kde je město v menšině.

Možná příprava na prodej

Radní Michal Hašek (ANO) původně radě navrhoval, aby s vyčleněním nové firmy souhlasila. Návrh se mu ale po dlouhé diskusi prosadit nepodařilo. Podle opozice by šlo o vyvádění miliardového majetku mimo vliv Prahy a možná i o přípravu na prodej části Pražské plynárenské. EPH už na začátku roku vyčlenila jedenáct areálů a kotelen na levém břehu Vltavy s plánem sdružit je do společnosti PT měření.

Podle neveřejných podkladů, které má ČTK k dispozici, měla ve vedení nové společnosti PT Real Estate stanout předsedkyně pražské ANO Radmila Kleslová, která už sedí ve vedení Pražské teplárenské a také v další společnosti s podílem města - Pražské energetice.

Kleslová ale ve čtvrtek řekla, že se navrhovaného členství v PT Real Estate už na začátku září z osobních důvodů vzdala. Kleslová v posledních týdnech čelí kritice nejen kvůli působení v orgánech městských firem, ale i údajnému nátlaku na dozorčí radu ČEZ, s níž spolupracovala. Tento týden se kvůli tomu vzdala funkce místopředsedkyně ANO.

V představenstvech je bratr náměstka Dolínka

Pod dceřinou společnost PT Real Estate by měla přejít desítka firem, které spravují výměníkové stanice především v sídlištních aglomeracích. Podle některých zdrojů z opozice by na cenných pozemcích měly v budoucnu vyrůst developerské projekty.

Z rejstříku firem podle ČTK vyplývá, že v představenstvech všech deseti společností zhruba od poloviny letošního roku působí Ondřej Dolínek, který je bratrem náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD), a také jednatel a zřejmě i majitel realitní společnosti Victory estate s.r.o. Michal Viktorin. Ten by se zároveň měl stát členem představenstva PT Real Estate. V čele představenstva nové dceřiné společnosti by měl stát šéf EPH Daniel Křetínský.

Reklama

Výběr článků

Načítám