Hlavní obsah

O dávky půjde žádat na padesáti poštách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od přelomu června a července bude možné požádat si o příspěvek na bydlení, rodičovský příspěvek a přídavek na děti také na padesáti pobočkách České pošty ve třech krajích. Jedná se o pilotní projekt spolupráce mezi státním podnikem a Úřadem práce ČR.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Pobočky jsme vybrali tak, aby zahrnovaly krajská, okresní i malá města,“ prohlásil ve středu na zasedání sociálního výboru Poslanecké sněmovny generální ředitel úřadu Daniel Krištof. Konkrétní kraje a města, jichž se to bude týkat, ale zatím neupřesnil.

Pobočky se však podle jeho slov budou nacházet i v sociálně vyloučených lokalitách, přičemž se v rámci pilotního projektu má měřit spokojenost lidí se službou.

Komerční banka začne v pondělí vyplácet peníze věřitelům Sberbank

Ekonomika

Dávky, jež budou přes poštu k dispozici, byly vybrány proto, že jsou již digitalizované. Je tedy možné podat si žádost přes internet, aniž by musel člověk chodit na úřad. Na poště si o ně lidé budou moci pouze požádat a jejich vyřizování budou provádět na úřadu práce.

Na platbě není shoda

„Bavíme se o podání žádosti o dávky, primárně o ty zdigitalizované. To totiž může některým lidem s menšími digitálními kompetencemi dělat potíže. To, co běžný klient zvládne v systému Jenda, by měla pomoci klientovi zvládnout i Česká pošta,“ řekl nedávno Krištof v rozhovoru pro Novinky. „Žadatel se moci bude identifikovat občanským průkazem, nemusí mít bankovní nebo jinou elektronickou identitu,“ dodal.

O tom, jak přesně bude probíhat finanční vyrovnání za služby mezi poštou a úřadem, podle něj ještě není zcela jasné. „Nemáme  tuto chvíli shodu, jak bude platba vypadat,“ řekl Krištof poslancům.

Ředitel Úřadu práce: Nechceme lidi odříznout od dávek

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám