Hlavní obsah

Pošta znovu nabízí budovu v Jindřišské za 1,5 miliardy. Na zachování pobočky už netrvá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká pošta zveřejnila novou nabídku na odkup hlavní budovy v Praze na rohu ulic Jindřišská a Politických vězňů. Minimální cena zůstává stejná jako dřív 1,538 miliardy korun. Rozdíl je v tom, že provoz pobočky hlavní pošty si po případném novém majiteli vymiňuje již pouze na rok. V první dražbě se budova neprodala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Budova České pošty v pražské Jindřišské ulici

Článek

Zájemci se mají hlásit do půlky května, termín podání nabídek je plánovaný na začátek června.

„Prodej bude probíhat formou obálkové metody. Minimální cena je na úrovni ceny odhadní a činí 1 537 820 090 korun,“ uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

„Česká pošta má v případě prodeje právo na uzavření nájemní smlouvy na provoz pobočky na dobu maximálně 12 měsíců,“ dodal mluvčí.

Česká pošta loni snížila ztrátu o miliardu

Ekonomika

To je významný rozdíl proti předchozí nabídce, kdy si pošta vymiňovala trvalé ponechání pobočky v nájmu. Zájemce o rozsáhlý komplex v samotném centru Prahy nenašla. Podle nových podmínek by nyní největší pobočka v Česku musela v budově zůstat rok, pak by se přestěhovala jinam.

Dvorana je důležitá

Jak Novinkám již dříve řekl realitní expert David Nath ze společnosti Cushman & Wakefield, veřejnosti přístupná dvorana představuje problém pro provoz případného hotelu. Podobně vadila i pražskému magistrátu, který by tam zvažoval přestěhovat úředníky. Místo je také obtížně dostupné autem.

„Důvodem je především nedostatek prostoru pro úřad při zachování pobočky České pošty v objektu,“ zdůvodnil před pár měsíci mluvčí magistrátu Vít Hofman nezájem Prahy. Mluvil ale také o tom, že je nevyhovují dispoziční řešení nebo nejsou splněny veškeré požadavky na objektovou bezpečnost.

Rozsáhlá novorenesanční budova byla postavena v letech 1871 až 1874 a následně rozšiřována. V roce 1998 byla prohlášena za kulturní památku. Až do povodní v roce 2002 tu fungovala i historická potrubní pošta.

Pošty nemusejí otevírat každý den, plánuje ministerstvo

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám