Hlavní obsah

Portugalsko se zvedá. Jako druhá země eurozóny opouští záchranný program

Lisabon

Portugalsko je připraveno postavit se zase na vlastní nohy. A to tři roky poté, co se ocitlo na pokraji hospodářského krachu. Po Irsku je tak druhou zemí eurozóny, která opouští mezinárodní záchranný program Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Článek

Země se v roce 2011 stala po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která byla nucena požádat o pomoc. Celkem země získala 78 miliard eur (zhruba 2,1 biliónu Kč). Výměnou za to však musela přijmout přísný úsporný program. Na rozdíl od Řecka si Portugalsko nemuselo vyjednat druhou pomoc.

Portugalská vláda uvedla, že další pomoc nepotřebuje, protože investoři jsou ochotni půjčovat zemi za příznivou cenu. V dubnu Portugalsko prodalo dlouhodobé dluhopisy v objemu 750 miliónů eur s úrokem pouze 3,6 procenta, což je pro zemi zvládnutelné. Před třemi lety investoři požadovali úrok až 17 procent.

„Hlavní cíl záchranného programu - dostat peníze z trhu za rozumnou cenu - byl dosažen," řekl Álvaro Almeida z ekonomické fakulty university v Portu. Důležitým krokem pro odchod z programu bylo snížení deficitu státního rozpočtu. Na konci loňského roku činil rozpočtový deficit 4,9 procenta hrubého domácího produktu. Před třemi lety dosahoval dokonce 10,1 procenta.

Do roku 2018 vyrovnaný rozpočet

Ačkoli Portugalsko udělalo velký pokrok v usměrnění svých veřejných financí, stále má před sebou hodně práce. Cílem země je do roku 2018 dosáhnout vyrovnaného rozpočtu, ekonomický pokles v prvním čtvrtletí ale jen zdůraznil křehkost současného oživení. Také dluh zůstává vysoký. Loni zadlužení činilo 129 procent HDP, průměr EU je přitom 87,1 procenta.

Vysoké zadlužení je i jedním z vážných problémů, které nutí zahraniční ratingové agentury ponechat hodnocení portugalského dluhu v neinvestiční kategorii. Pro mnoho Portugalců byly poslední tři roky velmi obtížné a v nejbližší době je zlepšení nečeká. Míra nezaměstnanosti sice klesla z loňského rekordu 17,7 procenta, stále se však pohybuje kolem 15 procent.

Pětina populace žije za 11 tisíc měsíčně

Podle statistického úřadu loni žila pětina populace, konkrétně asi dva milióny dospělých Portugalců, jen za 400 eur měsíčně (11 tisíc Kč). Prezident Aníbal Cavaco Silva upozornil, že 75 procent záchranného úvěru Portugalsko nesplatí do roku 2035. A do té doby bude stále pod kontrolou zahraničních věřitelů, kteří se budou chtít ujistit, že dostanou své peníze zpět. "Portugalsko: 20 let otrokem" napsal v této souvislosti jeden tamní list.

Reklama

Výběr článků

Načítám