Hlavní obsah

Polsko odhalilo netěsnost v ropovodu Družba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chodecz

Polský provozovatel ropovodů PERN odhalil v sobotu netěsnost na ropovodu Družba a na jeho části zastavil provoz. Ropovodem je dopravována ruská ropa do Evropy. České republiky by se zastavení dodávek dotknout nemělo, ropovod se v Bělorusku rozděluje na dvě větve, přičemž do Polska vede jiná než do ČR. Kdy by mohla být závada odstraněna, PERN neuvedl, informovala v neděli agentura Reuters.

Foto: Evanto

Ilustrační foto

Článek

Netěsnost byla zjištěna poblíž města Chodecz ve středním Polsku západně od Varšavy na jedné ze dvou linek potrubí, kterým teče ropa dále do Německa. Druhá linka funguje beze změn a únik neohrozil zdraví místních obyvatel, dodal PERN.

Příčina incidentu se vyšetřuje. Na místě jsou hasiči a záchranné složky společnosti PERN a zajišťují oblast.

„Ostatní části infrastruktury firmy PERN, včetně Pomořanské sekce (Družby), která slouží k přečerpávání ropy přivážené v tankerech do Polska a posílané dále do Německa, fungují ve standardním režimu,“ uvedla firma.

O stavbě ropovodu Družba se rozhodlo v prosinci 1958. Ropovod má délku zhruba 5500 kilometrů, začíná v Rusku na východním břehu Volhy. V Bělorusku se dělí do dvou větví – severní vede do Polska a Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Kapacita ropovodu je až jeden milion barelů ropy denně.

Ukrajinský útok na loď v Novorossijsku se Západu líbit nebude, píší Financial Times

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám