Hlavní obsah

Polívka se obul do insolvenční správkyně, v bankrotu možná neskončí

Právo, Petr Kozelka

Přestože se nad ním už několik týdnů vznášela hrozba osobního bankrotu, herec a mim Bolek Polívka jasně na situaci zareagoval teprve v těchto dnech. Ve svém podání k insolvenčnímu soudu uvedl, že svým závazkům je schopen dostát, a podle svých slov prokázal, že není v platební neschopnosti.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Bývalá Farma Bolka Polívky

Článek

Návrh na osobní bankrot populárního baviče podala bývalá insolvenční správkyně Farmy Bolka Polívky Petra Hýsková, podle které se herec svými kroky snažil poškodit věřitele, kteří zbyli po jeho podnikání.

Problémy se vyskytly i na opuštěné farmě v Olšanech na Vyškovsku, která skončila v konkurzu poté, co Polívka nezaplatil stavební firmě celou částku za přestavbu wellness centra, na niž získal evropské dotace.

Firma, která objekt spravuje a hlídá, totiž upozornila, že na farmě je dluh za služby ve výši 500 tisíc korun a hrozí odpojení plynu a elektřiny.

Dlužník všechny své závazky splácí, některé i před lhůtou
Polívkův advokát Miroslav Bartoň

Objekt by pak zůstal nestřežen, protože firma upozornila, že v takových podmínkách by dál nemohla pracovat, navíc když nedostává zaplaceno. Přívod energií i ostraha měly skončit k poslednímu prosinci, v pátek se ale na farmě kouřilo z komína a ostraha v budově podle všeho byla.

„Můj advokát kontaktoval nového insolvenčního správce s tím, že tohle se musí vyřešit, protože jinak by objekt rychle chátral. Podle mých informací bylo dohodnuto prodloužení služeb o dva měsíce,“ řekl Právu jeden z věřitelů farmy Alexandr Seidl.

Objekt, který býval místem veselých taškařic, na sebe za poslední rok přitáhl nebývalé problémy.

Vše začalo konkurzem

Vše začalo konkurzem, pak následovala dražba, po níž ale vítězná společnost za objekt nezaplatila, poté se zjistilo, že insolvenční správkyně Hýsková zatajila, že její společník už před lety ztratil oprávnění k vykonávání této činnosti, a soud ji proto odvolal a některé její kroky byly navíc zneplatněny.

Hýsková se s Polívkou potýkala nejen s jako bývalým jednatelem farmy, ale pustila se i do boje za jeho osobní bankrot.

„Její osočování, které probíhá i přes média, má za cíl odvrátit pozornost od špatného vedení konkurzu a ztrátového hospodářství. Kvalita poskytovaných služeb při provozování podniku insolvenční správkyní výrazně poklesla,“ obul se ve svém vyjádření k soudu do Hýskové Polívka.

Přispěl k nárůstu tržeb

Podle jeho tvrzení, i když přestal být mediální tváří farmy a po vyhlášení konkurzu skončil s pořádáním v minulosti hojně navštěvovaných akcí, neotočil se k podniku zády.

Foto: Petr Horník, Právo

Bolek Polívka na farmě v Olšanech v lednu 2012

„Naopak jsem přispěl k nárůstu tržeb v době, kdy byl podnik provozován správkyní. V létě se tam natáčel film Dědictví II, pronajali jsme nemovitosti k natáčení a byl zde ubytován štáb, což vyneslo 400 tisíc korun,“ upozornil Polívka.

„Bývalá správkyně také záměrně opomíjí výši majetkové podstaty, kterou měla společnost v době prohlášení úpadku. Z účetní uzávěrky plyne, že hodnota budov činila 39,5 miliónu, hodnota pozemků 0,5 miliónu a zařízení 2,5 miliónu korun,“ tvrdí Polívka.

Farma se přitom v podzimní dražbě, označenou Seidlem za zmanipulovanou, prodala za pouhých 15 miliónů. Ty navíc vítězná firma nezaplatila.

„Dlužník jako výkonný umělec, scenárista, autor a filmový producent má řadu sjednaných či dohodnutých aktivit a je zřejmé, že i v dalších obdobích dosáhne úroveň jeho budoucích příjmů průměrné úrovně minulých let. Dlužník všechny své závazky splácí, některé i před lhůtou,“ konstatoval Polívkův advokát Miroslav Bartoň s tím, že soud by měl návrh na osobní bankrot zamítnout.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Farma Bolka Polívky se potýká s dluhy, archivní foto

Zatímco Polívka tak podle všeho do osobního bankrotu nespadne, osud jeho bývalé farmy je stále ve hvězdách. Nově jmenovaný insolvenční správce David Gregor zatím nezveřejnil žádné kroky směřující k vyřešení současné situace.

„Měla by být nová dražba, to se ale asi ustanovením nového správce trochu odsune. Ten barák má teď hodnotu nějakých 10−12 miliónů, protože když tam není Polívka, je to jen penzión, jakých jsou všude po Česku stovky. A na hezčích místech,“ zakončil Seidl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám