Hlavní obsah

Poláci jako první z EU vydali „Panda dluhopisy” na čínském trhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko jako první evropská země vydává dluhopis v jüanech na čínském trhu. Tříletou emisí takzvaného „Panda bondu” získá Varšava tři miliardy jüanů (10,8 miliardy Kč) za 3,4 procenta, uvedla banka HSBC, která je jedním z upisovatelů tohoto cenného papíru.

Foto: Kim Kyung Hoon, Reuters

Čínské bankovky v hodnotě 100 jüanů. Ilustrační snímek

Článek

Emise dluhopisu polské vlády posílí finanční spolupráci mezi oběma zeměmi, sdělila čínská centrální banka.

"Skutečnost, že Polsko vydalo svou první emisi jüanových dluhopisů ukazuje, že čínská měna je ve střední a východní Evropě stále důležitější. Je nyní využívána nejen podniky, které podnikají v Číně nebo čínskými investory přicházejícími do našeho regionu, ale také vládami na financování svých výpůjčních potřeb," řekl šéf české pobočky HSBC Michael Hordley.

Vzhledem k tomu, jak pokročil projekt “Nové hedvábné stezky” usnadňující obchod a kapitálové toky, čínská měna bude nadále posilovat svou pozici, dodal.

Čína se snaží podporovat zahraniční jüanové emise na svém domácím trhu, který vznikl v roce 2005, zájem zahraničních emitentů však byl donedávna slabý. Rozvoj domácího dluhopisového trhu dlouho zaostával za čilou aktivitou na trhu jüanových obligací vydávaných v zahraničí, uvedla agentura Reuters.

Letos však aktivita na čínském domácím trhu dluhopisů narůstá, zejména díky klesajícím jüanovým úrokovým sazbám. Výnosy čínských desetiletých dluhopisů tento měsíc klesly na sedmileté minimum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám