Hlavní obsah

Pokud pleny nebudou ve snížené sazbě, rodiny dostanou kompenzace

Právo, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Z třetí snížené sazby DPH ve výši deset procent pro knihy, léky a dětskou výživu by mohly vypadnout kvůli pravidlům Evropské unie dětské pleny. V takovém případě se bude ministerstvo financí zasazovat o to, aby rodiny s malými dětmi byly kompenzovány daňovými úlevami. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce to uvedla náměstkyně ministra financí Simona Hornochová.

Článek

„Dětské pleny dosud v chystaném návrhu zákona nejsou a v rámci koaličního vyjednávání navrhujeme využít cestu například v podobě daňových úlev pro rodiny s malými dětmi,“ sdělila Hornochová. Vyšší sleva na dani by pro rodinu s jedním dítětem měla jako kompenzace dosáhnout zhruba 1000 korun.

Právě pravidla EU totiž neumožňují převedení dětských plen do snížené kategorie daně. Podle Aleny Vančurové, vedoucí katedry veřejných financí na Vysoké škole ekonomické, je snížení sazby u dětských plen na deset procent podmíněno vyjednáváním s EU. Jak uvedla, zvýšení slevy na dítě je lepší než ztrácet diplomatické úsilí na půdě EU vyjednáváním o plenách.

ODS: Raději ve formě dávek 

Bývalý první náměstek ministra financí Ladislav Minčič (ODS) je toho názoru, že spravedlivější by bylo celou věc promítnout do sociální dávky, kterou dostávají rodiny s malými dětmi.

Ta je totiž přiznávána bez ohledu na to, zda je člověk ekonomicky aktivní a platí daň, z níž lze slevu uplatnit. „Malé děti mohou mít i studenti, kteří nejsou výdělečně činní,“ dodal na vysvětlenou Minčič.

Jak Právu sdělila místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková, podpora rodin s malými dětmi ze strany vlády by byla účinnější přímou podporou v rámci zvýšení porodného či přídavku na děti.

Třetí sazba DPH by měla platit od ledna 2015 a státní kasu přijde podle Hornochové na necelé tři miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám