Hlavní obsah

Pojišťovny vybraly na pojistném nečekaně méně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pojišťovny v ČR vybraly v prvním pololetí na pojistném méně penez než ve stejném roce předtím. V posledních letech přitom částka vždy rostla. Za prvních šest měsíců pojišťovny vybraly 60,3 miliardy korun, což je meziročně o 0,6 procenta méně.

Článek

V pátek o tom informovala Česká asociace pojišťoven, která zastupuje drtivou většinu trhu.

Výrazně kleslo především životní pojištění, meziročně o 3,3 procenta na 22,3 miliardy korun. Naopak na neživotním pojištění, kam spadá například pojištění majetku, vybraly ústavy celkem 38 miliardy korun, což je o procento více než před rokem.

"Výsledky za první pololetí ukazují, že pojistný trh stagnoval," přiznal prezident asociace Ladislav Bartoníček. Je to dáno více příčinami. Jsou to například nízké úrokové sazby, které mají vliv na nižší výnosy pro klienty. U životního pojištění se navíc vyčerpaly i jednorázové platby životního pojištění. "Podstatné ale je, že trvale roste běžně placené životní pojištění," uvádí ve zprávě Bartoníček.

Pojišťovnám konkurují i jiné finanční produkty, lidé více dávají peníze do splátek úvěrů, investují do nemovitostí.

Pojistné stagnovalo

Pojišťovací ústavy přitom v prvním pololetí roku nezvýšily předepsané pojistné. To podle Bartoníčka je v některých chvílích obvyklé i ve vyspělých pojišťovacích trzích.

Pojišťovny navíc ceny výrazně zvyšovaly po povodních v roce 2002.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám