Hlavní obsah

Podpora eura v ČR výrazně vzrostla

Brusel

Podpora zavedení eura v České republice meziročně výrazně vzrostla. Nyní by jej chtělo 44 procent obyvatel, což je o 11 procentních bodů více než loni. Co nejdříve chce euro 14 procent českých respondentů. Plyne to z průzkumu Eurobarometru v sedmi unijních státech, jež nejsou členy eurozóny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

I tak je ale podpora ze zkoumaných sedmi zemí – Česka, Bulharska, Chorvatska, Maďarska, Polska, Rumunska a Švédska – v Česku nejnižší.

Lidé ve sledovaných zemích si také většinou myslí, že zavedení eura by mělo pozitivní dopad na jejich stát.

Meziročně se podpora snížila o dvě procenta. Nejvstřícnější k tomuto kroku jsou obyvatelé Rumunska, kde přijetí eura podporuje 77 procent lidí, a Maďarska, kde tomu vyjádřilo podporu bezmála 70 procent respondentů. Nejméně příznivců má euro v Bulharsku a ČR, kde se pro vyjádřilo 44 procent lidí oslovených v průzkumu.

ČR je ale ve skupině tou zemí, kde podpora eura vzrostla nejrychleji. Ve srovnání s rokem 2021 je o 11 procentních bodů vyšší. Výrazně klesla podpora v Chorvatsku, které má jednotnou měnu používat od příštího roku. Příznivců eura je tam meziročně o sedm procentních bodů méně a tvořili 54 procent respondentů.

Sbohem, kuny. V Chorvatsku se bude platit eurem

Ekonomika

Většina respondentů si přitom myslí, že jejich země není připravena na zavedení jednotné evropské měny. Tento názor zastávají dvě třetiny lidí ve sledovaných zemí. V ČR to je dokonce 70 procent respondentů.

V ČR se 46 procent respondentů domnívá, že by euro mělo pozitivní dopad na hospodářství a 45 procent soudí, že i na jejich finanční situaci. Lidí s opačným názorem je zhruba 50 procent, zbytek na věc nemá jasný názor.

Zavedení společné měny je především politické rozhodnutí. Česká republika se k němu zavázala při vstupu do Evropské unie, sankcím za odklad kroku ale nečelí. Současná vláda chce, aby země splňovala podmínky pro vstup do eurozóny, sama ale přihlášku zřejmě nepodá.

Anketa

Chtěli byste zavést euro v ČR?
Ano, co nejdříve
35,7 %
Ano, ale později
2,7 %
Ne
61,6 %
Celkem hlasovalo 19790 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám