Hlavní obsah

Podmínky ve zpracovatelském sektoru jsou nejlepší od února 2011

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český zpracovatelský sektor v prosinci rostl nejvíce od února 2011. Vyplynulo to z indexu nákupních manažerů PMI, který v úterý zveřejnila společnost Markit Economics. Ten stoupl na 59,8 bodu z listopadových 58,7 bodu. Nové zakázky rostou nejrychleji od ledna 2011.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Český zpracovatelský sektor v prosinci rostl nejvíce od února 2011. (ilustrační snímek)

Článek

Růst podpořilo i výrazné zvyšování objemů výroby, které je nejvyšší od dubna 2011. Podnikatelská důvěra mezi českými výrobci byla v prosinci nejvyšší od dubna. Pozitivní nálada byla spojena s plánovanými investicemi do nových technologií a s očekáváním větší zákaznické poptávky.

Výrobní (někdy též zpracovatelský nebo sekundární) sektor je jedním ze tří sektorů ekonomiky, který se zabývá výrobou zboží a dalších výrobků. Patří sem třeba výroba strojů, druhotné zpracování surovin či výroba potravinářských výrobků. Nejde o služby ani prvovýrobu (zemědělství a těžba).

Poptávka roste v zahraničí i tuzemsku

„Vyšší poptávka přichází zejména ze zahraničí, ale roste i zájem domácích klientů,“ uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

„Průmysl má tedy i nadále vyhlídky velmi pozitivní, čemuž odpovídá i to, že výrobci hromadí zásoby materiálů. V prosinci se také rozšiřovaly nábory pracovníků, ale i nadále platí, že výrobci mají problém nalézt pracovní sílu, což může brzdit další růst jejich výroby,“ dodal Zeisel.

Inflace cen účtovaných za zboží poklesla na tříměsíční minimum. Respondenti výzkumu, kteří své ceny zvýšili, to připisují převádění vyšších cen surovin na klienty. „Nákupní aktivita v prosinci vzrostla celkově výrazným tempem. Tempo, kterým výrobci zpracovatelského zboží hromadili zásoby surovin, bylo přitom druhé nejvyšší od července 2014,“ uvádí tisková zpráva k indexu PMI.

Růst aktivity zrychluje v celém regionu

Hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč připomněl, že růst aktivity ve zpracovatelském průmyslu podle průzkumu PMI zrychluje v celé střední Evropě. „Zpracovatelský průmysl profituje jak z růstu domácí poptávky v jednotlivých ekonomikách středoevropského regionu, tak z příznivé hospodářské situace v eurozóně,“ shrnul.

„Zpracovatelský průmysl bude pokračovat v růstu i v roce 2018,“ domnívá se Jáč. „To platí jak o tuzemském průmyslu, tak o dalších zemích ve středoevropském regionu,“ dodal ekonom s tím, že tempo růstu by nicméně mělo zpomalit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám