Hlavní obsah

Podmínky v českém průmyslu jsou nejhorší za poslední tři roky

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český výrobní sektor se nachází v útlumu již sedmý měsíc za sebou. Navíc celkové podnikatelské podmínky se dále zhoršily, neboť index výrobních manažerů (PMI) klesl ze zářijových 48 bodů na říjnových 47,2 bodu. Jedná se tak o nejhorší výsledek od srpna 2009, jak uvedla společnost Markit. Hranici mezi růstem a poklesem tvoří hranice 50 bodů.

Článek

Za pokles hlavního indexu může v říjnu hlavně propad nových zakázek přijatých českými výrobci. Údaje svědčí o ostrém poklesu jak na tuzemském trhu, tak na trzích exportních. Nové exportní zakázky klesají nepřetržitě od listopadu 2011. Podle výrobců může za poslední pokles opět obzvláště krize na evropských trzích.

V říjnu výrobci vhledem k nižším požadavkům výroby propouštěli a snižovali zásoby vstupů. Zaměstnanost ve výrobě poklesla třetí měsíc za sebou, a to nejrychlejším tempem od února. Nákupní aktivita poklesla po jedenácté za posledních 12 měsíců, a to nejrychlejším tempem za víc než tři roky. Zásoby vstupů poté oslabily již patnáctý měsíc za sebou.

„Říjnový PMI index patří již poněkolikáté za sebou k těm slabším. Za tento výsledek může zejména propad nových zakázek a nových exportních zakázek. Německý říjnový PMI svým vývojem nepříjemně překvapil stejně jako index IFO – oba indexy upozornily na rizika pro výrobu a exportní zakázky v České republice v posledním čtvrtletí letošního roku,“ sdělila ekonomka banky HSBC Agata Urbanska.

Vláda pod tlakem

Podle ekonomky se kvůli slabým hospodářským výsledkům česká vláda dostává pod tlak, o čemž svědčí i neshody v řadách vládnoucí strany a odložení hlasování o rozpočtu pro rok 2013.

„Odpor vůči dalšímu zvyšování daní si vynutil přepsání rozpočtu na příští rok, zatím jsme však nezaznamenali žádný pokus o navýšení plánovaného schodku. Posun od zvyšování DPH k dalším škrtům výdajů by ale mohl vést ke zvýšení spotřebitelské důvěry,“ dodala Urbanska.

Reklama

Výběr článků

Načítám