Hlavní obsah

Podle Deloitte bude den daňové svobody o tři dny dříve než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi letos budou na odvody daní pracovat 170 dnů, o tři dny méně než loni. Den daňové svobody podle výpočtů poradenské společnosti Deloitte letos připadá na 19. června. Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého občan obrazně přestane pracovat na výdaje státu, ale začne vydělávat na vlastní spotřebu.

Článek

Přibližně stejně jako Češi jsou na tom letos Portugalci a Norové. Nejvíce dnů budou na daně pro stát vydělávat poplatníci ve Francii, naopak nejméně v Rumunsku a Bulharsku. Slováci budou mít den daňové svobody 5. června, Poláci o den později.

„Po dlouhodobém vzestupu daňové zátěže se loni trend otočil a letos snižování relativní daňové zátěže pokračuje. Odvrácenou stranou je ovšem negativní dopad na hospodaření vládního sektoru,“ uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Metodika Deloitte pro výpočet dne daňové svobody rozděluje rok na dvě části v poměru odpovídajícímu podílu celkových daňových příjmů vládního sektoru a čistého národního důchodu.

Den daňové svobody Češi oslaví za měsíc

Ekonomika

Den daňové svobody vyhlašuje také Liberální institut. Ten na rozdíl od Deloitte k výpočtu používá podíl státních výdajů na hrubém domácím produktu (HDP). Neukazuje tak, kolik daní občané skutečně platí. Promítá se v něm, jak moc stát utrácí a jak rychle roste ekonomika.

Podle Liberálního institutu budou Češi letos na stát pracovat do 24. června, stejně jako v loňském roce. To je téměř o měsíc déle než předloni, kdy takzvaný den daňové svobody vycházel na 28. května.  Už v loňském roce připadal podle této metodiky den daňové svobody na nejpozdější datum od roku 2000.

Kolik stojí služby státu

V poslední době se v diskusích o dni daňové svobody stále častěji objevuje otázka, nakolik lze vydělané peníze striktně dělit na ty „pro nás“ a „pro stát“ a nakolik lze říct, že pracujeme „na stát“, pokud nám za tyto peníze poskytuje služby.

Češi bodují v žebříčku nejrychleji rostoucích technologických firem

Internet a PC

„Je důležité znát cenu služeb, které nám stát poskytuje,“ řekl k tomu Novinkám ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

„Výpočet dne daňové svobody ukazuje tuto cenu, nehodnotí již konkrétní programy, zda jsou pozitivní nebo negativní. Pro informovanou debatu o těchto programech však musíme vědět, kolik nás stojí to, co stát činí – ať už je to špatné, nebo dobré,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám