Hlavní obsah

Platební morálka Čechů se výrazně zlepšila

Právo, Jakub Svoboda

Platební morálka českých domácností i firem se za poslední rok zlepšila. Zatímco ke konci letošního března mělo dluhy po splatnosti 8,18 procenta všech dospělých obyvatel ČR, počátkem loňského roku to bylo 8,36 procenta a v prosinci 8,23 procenta dospělých lidí. Vyplývá to z údajů sdružení SOLUS, která ve svém registru eviduje informace o neplatících klientech bank, nebankovních finančních institucí a telekomunikačních operátorů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K lepšímu splácení dluhů domácnostmi i podniky v Česku přispívá celkově lepšící se výkon ekonomiky a klesající nezaměstnanost.

Vůbec poprvé v historii sledování regionálních statistik sdružení SOLUS došlo v letošním prvním čtvrtletí ke zlepšení ve všech krajích ČR.

Dlouhodobě nejhorší je situace v Ústeckém kraji, kde dlouhodobě neplní své závazky 15,24 procenta dospělých obyvatel kraje. Naopak nejméně potíží se splácením dluhů mají lidé na Vysočině a ve Zlínském kraji, kde se podíl osob s dluhem po splatnosti pohybuje kolem hranice 5,5 procenta.

„Aktuálně je v Registru fyzických osob SOLUS zapsáno řádově 710 tisíc osob s dluhem po splatnosti,“ řekl Právu mluvčí sdružení Miroslav Beneš s tím, že stále více lidí se zajímá o vlastní platební historii. „Od začátku letošního roku takto požádalo o papírový výpis z registru celkem 2460 lidí a dalších 4600 lidí si jej pak vyžádalo prostřednictvím SMS.

Větší zájem o menší půjčky

To, že schopnost Čechů dostát svým finančním závazkům postupně roste, potvrzuje i řada dalších analýz. Podle společnosti KRUK, která se zabývá správou pohledávek, je hlavním důvodem tohoto trendu vyšší zájem lidí o půjčky nižší hodnoty. Loni průměrná dlužná částka podle statistik společnosti klesla meziročně o 15 300 Kč na 41 000 Kč. Díky poklesu průměrného dluhu jsou zadlužení Češi nyní schopni dostát svým závazkům rychleji.

Objem bankovních úvěrů poskytnutých domácnostem v ČR dosáhl letos v březnu podle statistik České národní banky (ČNB) 1,239 biliónu korun. „Od začátku roku 2009 docházelo ke zvyšování podílu úvěrů se selháním a od listopadu 2010 do května 2013 k následné stagnaci, kdy tento podíl činil 5,3 procenta. V následujících obdobích dochází k mírnému trvalému poklesu a v březnu 2015 je podíl úvěrů se selháním 4,6 procenta,“ uvedla v nedávném komentáři ČNB.

Úvěry v selhání zahrnují nestandardní, pochybné a ztrátové bankovní půjčky. V případě podniků jejich podíl postupně klesá od prosince 2010, kdy dosáhl devíti procent. Letos v březnu to bylo už 6,4 procenta.

Problémových pohledávek ubylo

Jak Právu sdělil generální ředitel úvěrové pojišťovny KUPEG Michal Veselý, platební morálka firem se v ČR se zlepšila během posledních dvou let. „Loňský rok byl po dlouhé době z pohledu rizikovosti lepší. KUPEG v roce 2014 zaznamenal problémové pohledávky v hodnotě přibližně za tři čtvrtě miliardy korun, což je zlepšení o čtvrtinu. Předloni jsme měli takových případů za jednu miliardu,“ uvedl Veselý.

Současně ale upozornil, že i když se jedná o pozitivní čísla, v porovnání s předkrizovým rokem 2007 zůstává platební morálka firem zhruba o 30 procent horší a stále v Česku selhává okolo šesti procent odběratelů. KUPEG je lídrem tuzemského trhu komerčního úvěrového pojištění.

Podle společnosti Bibby Financial Services, která je největší nezávislou factoringovou společností zaměřenou na provozní financování malých a středních podniků, se platební morálka českých firem zlepšila výrazně od začátku letošního roku.

Zatímco v lednu propláceli odběratelé své závazky v průměru za 88 dní, v březnu to bylo již za 68 dní. Ze sledovaných odvětví na tom přitom byla nejlépe autodoprava, kde průměrná doba splatnosti pohledávek financovaných factoringem byla 54 dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám