Hlavní obsah

Philip Morris nad 13 000 Kč

Novinky, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České akcie v úterý pokračovaly ve svém pozoruhodném vzestupu i v situaci, kdy se velkým evropským trhům nedařilo. Velmi silný přírůstek kursu zaznamenaly cenné papíry Českých radiokomunikací, které zpevnily o 7,67 procenta na 227,50 Kč.

Foto: Ivo Rolčík

Pohled na Volary, v pozadí vrcholy zleva Boubín a Bobík. Kamera portálu www.sumava.eu

Článek

Rekordní úroveň, nejvyšší ve své historii, dosáhly akcie tabákového koncernu Philip Morris. V závěru obchodování uzavřely na 13 105 Kč s přírůstkem 2,25 procenta.

Index PX 50 vzrostl o 0,85 procenta na 568 bodů, což je další nové dlouhodobé maximum v řadě posledních dní.

Evropa

Evropské trhy se v úterý vyvíjely různým směrem. Velké burzy však v průběhu dne oslabovaly pro hrozbě nového účetního skandálu z předchozího dne, tentokrát od americké IBM. Ztrácely hlavně technologické akcie, například společnosti Alcatel. Výrobce mobilů a dalších telekomunikačních zařízení vydal za jednu miliardu konvertibilních dluhopisů, což přimělo jeho akcie k sestupu o pět procent, pomohla však také korekce předpovědi růstu polovodičového trhu.

Nátlak účastníků trhu na Evropskou centrální banku, aby konečně snížila úrokové sazby, ze zvýšil. Doporučení tímto směrem vydal i MMF. Rada ECB se schází ve čtvrtek a všeobecně se od ní očekává snížení úroků od čtvrtiny do poloviny procentního bodu.

Amerika

Šéf americké centrální banky Alan Greenspan považuje současné oživení ekonomiky v USA za nejednoznačné. Podle něj se totiž ekonomika na jaře "zasekla" a růst v budoucích měsících je nejistý. Greenspan to v úterý uvedl na konferenci v Berlíně. Uznal ale, že největší ekonomika světa v posledních měsících prokázala velkou odolnost. "Na skutečné zlepšení je zatím příliš brzy," řekl.

Zrychlení tempa růstu totiž zatím nevydrželo a po několika měsících opět polevilo. Greenspan naznačil, že Fed bude muset pozorněji vnímat také riziko deflace. Takové riziko je podle něj velmi nízké, Fed je ale musí vnímat a musí se proti němu zajistit. Po těchto slovech se na finančních trzích začaly zvyšovat ceny amerických dluhopisů s delší dobou splatnosti.

Související témata:

Výběr článků

Načítám