Hlavní obsah

Pesticidů na českých polích ubývá

Spotřeba přípravků na ochranu rostlin loni meziročně klesla o 4,3 procenta na 11,05 milionu kilogramů. Na svém webu to uvedlo ministerstvo zemědělství. Největší pokles podobně jako v minulých letech byl u nejpoužívanější skupiny přípravků - u herbicidů a desikantů.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační foto

Článek

Herbicidy jsou postřiky proti nežádoucím rostlinám, jako jsou plevele nebo invazní rostliny, desikanty jsou vysušovací látky. V těchto dvou kategoriích se loni v ČR spotřebovalo 4,6 milionu tun přípravků, meziročně o devět procent méně.

Za poklesem stojí podle publikace nejenom zákaz některých účinných látek, ale také podzimní počasí loni a předloni, které snížilo aplikaci herbicidů do ozimých plodin.

„Průběh počasí nejvíce ovlivnil kategorii spotřeby fungicidů a herbicidů. Průběh jara 2020 byl suchý a nepřispíval k rozvoji houbových patogenů obecně všech plodin, s čímž byla následně spojená i nižší úroveň fungicidní ochrany. Suchá jara v posledních letech umožňují zemědělcům některá z prvních fungicidních ošetření vynechat a směřovat hlavní ochranu proti listovým skvrnitostem až na květen či červen,” vysvětluje úřad.

Vědci chtějí zjistit, jak moc jsou Češi zamořeni pesticidy

Domácí

„Čeští zemědělci snižují dlouhodobě spotřebu přípravků na ochranu rostlin a vycházejí tak vstříc požadavkům, které určují současné trendy moderní zemědělské praxe. Současně budou čelit výzvám Zelené dohody pro Evropu, podle které má dojít k plošnému omezení přípravků na ochranu rostlin o 50 procent a minerálních hnojiv o 20 procent,” uvedl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Jedů proti hlodavcům přibylo

Doležal připomněl, že oba tyto cíle mají být splněné za devět let, není ale jasné, jak by jich měli zemědělci dosáhnout. Dlouhodobě také upozorňuje, že chybí evropská dopadová studie tohoto plánu.

Naopak rostla spotřeba rodenticidů, které zemědělci používají na trávení hlodavců. V loňském i předloňském roce se řešili přemnožení hraboši, kteří na úrodě způsobili škody za miliardy korun.

Loňská spotřeba rodenticidů se zvýšila na 273 procent předloňských hodnot, dosáhla tak 553 528 kilogramů. Podle Doležala půjde o jednorázové zvýšení.

Reklama

Související články

Úroda obilí je nejvyšší za čtyři roky

Sklizeň obilovin je letos nejvyšší za poslední čtyři roky, meziročně stoupla i sklizeň řepky. Vyplývá to z údajů, které tento týden zveřejnilo ministerstvo...

Výběr článků

Načítám