Hlavní obsah

Paroubek: Gladiš ohrožoval zájmy ČR

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek odvolal v pondělí šéfa vládní agentury pro rozvoj cestovního ruchu CzechTourism Davida Gladiše. Zdůvodnil to jednak nedostatky v hospodaření agentury, jednak tím, že se Gladiš nesnažil nedostatky napravit. Tím podle Paroubka mohl ohrozit zájmy ČR v zahraničí. Novým šéfem CzechTourismu ministr jmenoval Rostislava Vondrušku.

Foto: Jiří Velký
Článek

"Situaci vnímám tak, že pan ministr si tak chtěl dosadit svého člověka a tak hledal důvod," řekl Novinkám odvolaný šéf centrály Gladiš.

Paroubkovi nevadili jen výsledky kontrol, které v CzechTourismu proběhly, ale hlavně přístup Gladiše k těmto kontrolám. "Pan Gladiš má ale bohužel tendenci zjištěné závady bagatelizovat nebo je dokonce skrývat," řekl Paroubek.

Neoprávněné odchodné

V České centrále cestovního ruchu, která je příspěvkovou organizací ministerstva pro místní rozvoj proběhly za poslední tři měsíce tři kontroly. První zadal ještě bývalý šéf resortu Pavel Němec. "Auditor našel řadu nedostatků," řekl Paroubek. "Například, že stav v auditované oblasti neodpovídá běžným standardům v orgánech veřejné správy, je kritický a znamená pro organizaci značná rizika," citoval Němcův audit Paroubek.

Další nedostatkem, bylo neoprávněné vyplacení 91 tisíce eur (asi 3 mil korun) francouzské spolupracovnici agentury. Šlo o mimosoudní urovnání pracovněprávního sporu. Gladiš měl podle Paroubka počkat na soud, či se alespoň dohodnout s ministerstvem zahraničních věcí, které ženu formálně zaměstnávalo, a mělo tedy odchodné zaplatit. Tento nedostatek odhalil metodický dohled ještě za ministra Pavla Němce.

Nepříkladné fungování státní organizace

Výsledky všech kontrol souhrnně tvrdí, že agentura má špatný vnitřní kontrolní systém a nedodržuje pravidla fungování státní organizace. Podle Paroubka tím může dokonce ohrožovat zájmy ČR. "Jak asi vypadá stát, který ani státní organizaci nedokáže donutit k dodržování předpisů a připustí nehospodárné jednání či přímo zneužití veřejných prostředků," vysvětlil Paroubek.

Organizace před časem vyplatila 20 tisíc korun zaměstnancům, kteří si na služební cestě nechali proplatit snídaně, i když ji měli v ceně hotelu. Tyto zaměstnance už Gladiš potrestal.

Bojkot třetí kontroly

Současný ministr se snažil v agentuře provést další kontrolu, tu prý ale Gladiš bojkotoval. "Tato kontrola nemohla proběhnout normálně, protože ji pan Gladiš svými obstrukcemi znemožnil," řekl Paroubek.

Odvolaný šéf argumentuje tím, že úřad není schopen za 14 dní, jak kontroloři požadovali, dodat tisíce stran dokumentů, které mají v pobočkách po celém světě.

Samotná centrála cestovního ruchu si na průběh kontroly stěžovala u samotného ministra. Kontroloři prý zaměstnancům vyhrožovali, dávali jim nereálné termíny pro shromáždění materiálu a kontroly prováděl i bývalý zaměstnanec centrály Vladimír Fučík, který odešel právě kvůli tomu, že on sám měl nedostatky v hospodaření. [celá zpráva]

Gladiš: Na ministerstvo určitě nepůjdu

Paroubek tvrdí, že je ochotný s Gladišem jednat o další spolupráci buď v rámci CzechTourismu nebo na ministerstvu v rámci odboru cestovního ruchu. "V průběhu dneška jsem dostal už několik nabídek, ještě vůbec nevím, co budu dělat, ale na ministerstvo určitě nepůjdu," reagoval na to  Gladiš.

Informace, že Gladiš bude odvolán se objevily před několika týdny. Profesní svazy v cestovním ruchu se za něj jednoznačně postavily, kvůli fámám o chystaném odvolání se jejich zástupci chtěli dokonce sejít s premiérem Stanislavem Grossem.

"David Gladiš na ministerstvu odvedl velký kus práce, propagaci ČR v zahraničí postavil na špičkovou evropskou úroveň. Jeho nástupce může nějaké jevy potlačit, jiné vyzvednout, ale jinak je to tak dobře rozjeté, že velké změny nečekám," řekl Novinkám Jaromír Beránek z agentury Mag Consulting, která se cestovním ruchem zabývá.

Omezení zahraničních poboček

Nový šéf centrály Rostislav Vodruška by chtěl zaměřit na propagaci všech regionů v ČR. "Chci přispět k vytvoření specifické nabídky konkrétních produktů v cestovním ruchu, které budou Českou republiku jasně charakterizovat, a to včetně regionů." řekl Vondruška.

Rostislav Vondruška

Nový ředitel CzechTourismu jednačtyřicetiletý Rostislav Vondruška byl dříve ředitelem Kongresového centra. Předtím pracoval jako vedoucí provozu pražského hotelu Hilton Atrium a ještě předtím byl generálním ředitelem hotelu Palace.

V Bratislavě dokončil v roce 1984 studium na Vysoké ekonomické škole, obor cestovní ruch. Absolvoval také několik zahraničních seminářů zaměřených na organizaci kongresů a získal několik certifikátů zahraničních společností.

ČTK

Podívat by se chtěl také na práci zahraničních centrál. To dostal jako úkol od Paroubka. "Na to, že jich je 24, do nich jde 64 miliónů korun ročně, to je trochu moc," vysvětlil Paroubek. Jako první bude Vondruška přemýšlet nad efektivnější činnosti zastoupení v Polsku a ve Velké Británii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám