Hlavní obsah

Orkla plánuje v Česku zavřít dva závody a propouštět. Okurky Znojmia zřejmě změní výrobce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norská společnost Orkla, která v Česku vlastní například značky Vitana, Hamé, Znojmia nebo Otma, plánuje uzavření dvou závodů kvůli restrukturalizaci v souvislosti s rostoucími náklady.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O plánech norské společnosti informoval Deník N s tím, že má jít o závody Pika Bzenec a Agrimex Vestec. Deníku to potvrdil mluvčí Orkla Foods Česko a Slovensko Martin Frýdl.

„Cílem možného opatření je zajistit si dlouhodobou konkurenceschopnost ve světle růstu nákladů. U některých provozů bohužel kombinace vysokých výrobních nákladů a nízkých marží znamená ztrátovost. Restrukturalizace je tedy nutná, aby společnost byla konkurenceschopná a mohla investovat do dalšího rozvoje,“ uvedl Frýdl.

Rozhodnutí o uzavření závodů, stejně jako podniku ve slovenském Prešově, musí podle něj ještě potvrdit vedení celého koncernu. „Pokud bude záměr potvrzen, závody budou postupně snižovat stavy a uzavírat se během druhého pololetí tohoto roku,“ dodal Frýdl. V Česku by se uzavření dotklo 250 zaměstnanců, na Slovensku asi 50 lidí.

Žádný další závod v Česku Orkla zavřít nechce. Zároveň neplánuje rušení značek, které se v obou závodech vyrábějí, což je například značka sterilovaných okurek Znojmia, a předpokládá, že výrobu by zajistily sesterské společnosti koncernu nebo externí partneři, uvedl mluvčí.

Podle poslední účetní uzávěrky dosáhl koncern Orkla v Česku v roce 2021 obratu přes šest miliard korun, zisk před zdaněním se dostal na 557 milionů korun. V loňském roce firma čelila rostoucím nákladům za energie i suroviny. Zároveň po invazi na Ukrajinu opustila ruský trh.

Osvědčené, ale i nevšední recepty z okurek

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám