Hlavní obsah

OPEC těží nejvíce ropy za posledních 25 let

SVĚT

Ceny ropy v posledních dnech nezadržitelně stoupají. Poptávka je totiž stále větší, než společnosti těží. Ty přitom v červenci denně produkovaly rekordní množství této suroviny. Těžbu, stejně jako ceny, vyhnala nahoru poptávka a také spekulanti. Cena americké ropy West Texas Intermediate (WTI) se ve středu dostala už na 44,25 dolarů za barel.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Podobně roste i severomořská ropa Brent, která překonala maximum z října 1990. Ve středu se barel prodával za 40,64 dolarů. Za jediný den tak stoupla o 67 centů.

Těží se nejvíce od roku 1979

Desítka členských zemí skupiny v červnu zvýšila produkci o 360 tisíc barelů za den na 27,57 miliónů barelů za den. Se započtením Iráku, na nějž se produkční kvóty nevztahují, OPEC v červenci těžil 29,52 miliónů barelů denně. Tento údaj se proti předchozímu měsíci zvýšil o 860 tisíc barelů.

Produkce ropy celé skupiny tak byla v červenci nejblíže údaji z prosince 1979 a těsně pod 29,76 milióny barelů denně, které kartel čerpal v listopadu 2000.

Víc těžit nelze, tvrdí OPEC

Ceny reagují na několik faktorů. Jedním z nich je prohlášení šéfa ropného kartelu OPEC Purmona Yusgiantora, že společnost nemá žádné další kapacity a více ropy už zkrátka dodávat nemůže. Poptávka přitom stále roste.

"Cena ropy je velmi vysoko, je to šílené. Víc už ale dodávat nemůžeme," řekl Purnomo novinářům v Jakartě. Podle něj může těžbu zvýšit už jen Saúdská Arábie, nebude to ale hned. Saudskoarabská ropa navíc není příliš žádaná, protože není tak kvalitní.

Ropa doplácí na růst ekonomiky

Lidé z ropného průmyslu už delší dobu tvrdí, že za současnou situaci může kromě spekulantů stále rostoucí poptávka po ropě, především ze strany Číny. Její ekonomika totiž roste závratným tempem, a potřebuje tak stále více ropy. Podobně jsou na tom i USA a země EU. Podle údajů z června spotřebovala světová ekonomika každý den přes 80 miliónů barelů ropy denně.

Drahá ropa by mohla ekonomický růst zemí, včetně ČR přibrzdit. S několikatýdenním zpožděním se totiž promítá do cen benzínu.

"Z pohledu celé ekonomiky je růst cen ropy velmi nepříznivý. Vysoká cena ropy brzdí hospodářský růst. To se již projevilo v USA. Spotřebitelé musí vydávat hodně na dopravu a nezbývá jim dost na jiné nákupy. Podnikům rostou náklady a zdražují," řekl hlavní analytik Volksbank Vladimír Pikora.

Další důvody

Kromě poptávky za to může i strach na trhu. Země si dělají zásoby ropy ze strachu, že vypadnou dodávky ropy ze Středního východu a také z Ruska, kde se stále nevyjasnila situace kolem společnosti Jukos.

Hlavní důvody vysoké ceny ropy

:: Vysoká poptávka hlavních světových ekonomik, hlavně Číny, USA a zemí EU

:: Strach ze sabotáží na Středních východě

:: Aféra kolem Jukosu, hrozí krach firmy

:: Nízké zásoby ropy v USA

Reklama

Související témata:

Související články

Benzín za týden zdražil o deset haléřů

Nejprodávanější benzín Natural 95 zdražil za poslední týden o deset až dvacet haléřů. Litr se ho průměrně prodával za 27,25 korun. Stejné množství nafty stojí...

Ropa opět zdražila na historický rekord

Světové ceny ropy v pátek v Londýně o několik centů překonaly středeční historický rekord. Barel severomořské ropy Brent se prodával za 39,70 dolaru, a cena...

Výběr článků

Načítám