Hlavní obsah

OECD snížila odhad růstu světové ekonomiky, Fed ale vybídla k akci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ve středu snížila odhad růstu světové ekonomiky pro letošní a příští rok. Ekonomika Spojených států si ale podle OECD vede dostatečně dobře na to, aby americká centrální banka (Fed) mohla poprvé za skoro deset let přikročit ke zvýšení úrokových sazeb.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Makléř burzy v New Yorku sleduje projev šéfky Fedu Janet Yellenové

Článek

Světová ekonomika stoupne letos o tři procenta a příští rok o 3,6 procenta, uvedla OECD v prognóze pro velké vyspělé světové ekonomiky. Ještě v červnovém výhledu tato organizace sdružující 34 vyspělých zemí světa odhadovala, že globální ekonomika letos zpomalí růst na 3,1 procenta. Pro příští rok jí předpovídala expanzi 3,6 procenta.

Zhoršení odhadu OECD vysvětlila především zpomalováním rozvíjejících se tržních ekonomik, jako je Čína nebo Brazílie.

Světlým bodem jsou Spojené státy, které mají největší ekonomiku na světě. OECD nově zlepšila odhad jejího růstu v tomto roce na 2,4 procenta z dříve odhadovaných 2,0 procenta. Výhled pro příští rok ale zhoršila.

Fed bude rozhodovat o úrocích

Měnový výbor americké centrální banky ve středu zahájí zasedání o měnové politice. Výsledek dvoudenního rokování by měl být znám ve čtvrtek. OECD má za to, že více faktorů nyní hovoří pro zvýšení úrokových sazeb než pro nečinnost.

"Nynější zvýšení úrokových sazeb by odstranilo nervozitu na trzích," uvedla podle agentury Reuters hlavní ekonomka OECD Catherine Mannová. Projekce její organizace přitom ukazují, že rychlost, s jakou bude Fed sazby zvyšovat, je mnohem důležitější než to, zda bude konat. "Na způsobu záleží čtyřikrát víc než na načasování (tohoto kroku)," uvedla Mannová.

Zvýšení úrokových sazeb by podle ekonomů mělo tlačit na posilování dolaru vůči euru i koruně.

Šance půl na půl

„Z pohledu ekonomů je šance na zvýšení tak půl na půl (dle průzkumu Bloomberg mezi ekonomy). Jinak to ovšem vidí samotní obchodníci, kteří scénáři zvýšení dolarových sazeb příliš nevěří. Aktuálně se v cenách tržních instrumentů zakalkulována pravděpodobnost zvýšení sazeb pouze ze 32 procent,” řekl Novinkám ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Mateřská skupina KB Société Générale ale patří k těm, kteří očekávají, že Fed ve čtvrtek úrokové sazby zvýší.

„Zvýšení úrokových sazeb ve čtvrtek od Fedu neočekávám, a to navzdory pozitivním datům z tamní ekonomiky. Fed zvýší sazby až tehdy, kdy si bude naprosto jist, že tím neohrozí růst tamní ekonomiky,” myslí si analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„Nejistota kolem hospodářského vývoje v Číně v kombinaci s obavami o růst globální ekonomiky jsou natolik důležitými tématy, že Fed se zvýšením sazeb bude dále vyčkávat,” odhaduje Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám