Hlavní obsah

Odstávka v kolínské Toyotě potrvá nejméně do příštího pátku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kolínská automobilka Toyota prodlužuje odstávku. Ta je vynucená kvůli požáru u jednoho z dodavatelů, firmy Novares CZ, jíž vyhořela výrobní hala v průmyslové zóně Žebrák na Berounsku.

Foto: Toyota

Výroba Toyoty Aygo X v Kolíně.

Článek

„Odstávku musíme o další týden prodloužit, takže potrvá do dalšího pátku ze stejného důvodu, což je absence dílů od dodavatele,“ potvrdil Právu mluvčí Toyoty Motor Manufacturing Czech Republic Tomáš Paroubek. Linky se tady zastavily 22. srpna, tedy týden po ničivém požáru dodavatelské firmy.

Společnost Novares CZ pracuje na obnovení výroby. Už dříve uvedla, že část by mohla dočasně přesunout do závodu do Srbska, kde ale scházejí zaměstnanci. Jana Zetková z firmy uvedla, že minulý týden odjelo do Srbska několik prvních zaměstnanců, kteří jsou specialisty pro projekt Toyoty, chystají se i další. „Bohužel Srbsko je daleko a žádný jiný závod, který by to dokázal, nemáme,“ uvedla podle ČTK Zetková. Škoda po požáru je podle odhadů policie 1,8 miliardy korun, příčina zatím nebyla zjištěna.

Toyota Motor Manufacturing Czech

3500 zaměstnanců

výroba modelů Yaris, Aygo Cross

výroba za rok 2022: 202 255 vozů

výroba 1.-7.2023: 117 278 vozů

Toyotě nyní chybí řada plastových dílů. „Jedná se o více komponentů do interiéru i exteriéru vozu,“ řekl Právu Paroubek bez dalších podrobností. Automobilka v Kolíně zaměstnává zhruba 3,5 tisíce lidí. Část pracovníků z výroby je kvůli odstávce doma a pobírají 80 procent mzdy. Netýká se to ale všech zaměstnanců, firma pro ně pořádá různá školení a další aktivity.

Vloni Toyota vyrobila přes 202 tisíc vozů, letos čekala vyšší produkci. Od ledna do července sjelo ze zdejších linek přes 117 tisíc modelů Yaris a Aygo Cross. Kvůli odstávce ale přichází automobilka o tisíce vyrobených aut.

Kolínská Toyota opět zastavuje kvůli nedostatku dílů výrobu

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám