Hlavní obsah

Obchodníci ohrožují zdraví zákazníků krájeným ovocem

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Porcované ananasy, jablka či banány zabalené v celofánu mnohdy v pochybných hygienických podmínkách lze nalézt na pultech v tržnicích ale i v malých krámcích. Podle Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) tím obchodníci ohrožují zdraví zákazníků. Přitom prodej takzvaných výkrojů, tedy porcovaného ovoce, je zákonem zakázán.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Prodávat například krájený ananas přímo zakazuje zákon.

Článek

"Spotřebitel nikdy nemá jistotu, že plod nebyl napaden hnilobou, což už se na výkroji nedá omakem poznat,“ varovala mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) Ivana Picková. Novinkám řekla, že je vždy otázka, kde se ovoce krájelo. K tomu je nutný zdravotní průkaz, o čemž lze podle ní u některých prodejců pochybovat.

SOS připomíná, že podle odborníků i v malých kouscích ovoce a zeleniny zbývají i po důkladném odkrojení hnilobného ložiska škodlivé látky mykotoxiny. Ty jsou karcinogenní. V mnohých prodejnách je navíc pravděpodobné, že se zákazník nakazí i exotickou nemocí.

Picková Novinkám řekla, že touha obchodníků zpeněžit co nejvíce ze svých zásob bez ohledu na stav zboží zašla už tak daleko, že lze v obchodech nalézt i takové pikantnosti jako například krájené banány.

Podobné prohřešky prodejců má kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která má obchodníky i postihovat. "Jenže jsou známy i případy, kdy po odchodu inspekce obchodníci výkroje znovu prodávají,“ dodala Picková.

Podle ní je navíc bezostyšných obchodníků tolik, že prodej výkroje nelze uhlídat, a záleží tak jen na spotřebitelích, zda budou zdraví škodlivé věci kupovat.

V uplynulých týdnech již SOS upozorňovalo na několik prohřešků obchodníků. Ti před Velikonoci ohrožovali zdraví zákazníků špatně uskladněnými vejci. Sdružení také varovalo před "falešnými" sýry.

Anketa

Kupujete výkroje?
Ano, varování jsou přehnaná
12,2 %
Ne, je to hazard se zdravím
87,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6845 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám