Hlavní obsah

Obchod za půl bilionu. GE prodává biofarmaceutickou divizi

Zadlužený průmyslový konglomerát GE prodá za 21,4 miliardy dolarů (483 miliard korun) své aktivity v biofarmaceutickém průmyslu firmě Danaher. Akcie GE prudce posílily.

Foto: Profimedia.cz

Logo GE

Článek

Novým majitelem bude další americká společnost Danaher, kde dříve působil nynější šéf GE Larry Culp. Ten je ve funkci od loňského října, jde o první velký prodej aktiv, který uskutečnil, upozornila agentura Reuters. Zároveň jde o zatím největší prodej aktiv GE v rámci restrukturalizace ohlášené loni v červnu.

Akcie GE si po oznámení transakce připisovaly až 17 procent, Danaher pak přidal kolem osmi procent.

GE, která dříve bývala symbolem americké podnikatelské síly a manažerských schopností, se v poslední době potýká s vážnými problémy. Její tržní hodnota se v uplynulých dvou letech propadla o více než polovinu. Dohodnutý prodej biofarmaceutické divize firmě zajistí finanční prostředky nutné ke splácení dluhů.

Divize, která vyrábí přístroje a software pro výzkum a vývoj léků, loni dosáhla příjmů tři miliardy dolarů. Transakce by měla být dokončena ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku a uskuteční se převážně v hotovosti.

Od začátku loňského října je v čele GE Larry Culp, který přišel právě ze společnosti Danaher. V loňském roce GE odepsala především kvůli ztrátám v jaderné divizi téměř 23 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám