Hlavní obsah

Občanku v mobilu už akceptuje i policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté v terénu od dubna přijímají občanku v mobilní aplikaci eDoklady. Plastovou kartičku tudíž už nemusíte běžně nosit s sebou, což už od ledna platí i pro řidičský průkaz.

Foto: Novinky

V mobilu již funguje také aplikace eDoklady

Článek

„Policie tak učinila dříve, než jí to ukládá zákon, za což jí velmi děkujeme,“ prohlásil Martin Mesršmíd, ředitel Digitální a informační agentury, která má eDoklady na starosti.

Policisté mají podle zákona akceptovat eDoklady od července, ale už dříve avizovali, že na to budou připraveni již v dubnu. Všechny hlídky jsou vybavené chytrými telefony s aplikací potřebnou pro ověření. Přijímání elektronické občanky od dubna potvrdil i policejní mluvčí Ondřej Moravčík, podle kterého funguje bez problémů.

Rychlejší digitalizace? Brzdí ji nemotivovaní úředníci, říká ředitel DIA

PoliTalk

Plastovou kartičku ale nezahazujte, může se hodit. Třeba v případě drobné nehody, ke které není potřeba volat policii, ale je nutné pro pojišťovnu vyplnit záznam o nehodě. I tady ovšem postačí doklad alespoň vyfocený v mobilu.

Také na policejních úřadovnách pro uznávání eDokladů platí stále až červencový termín.

Portál občana jako aplikace

Digitální a informační agentura také plánuje spustit v polovině tohoto měsíce mobilní verzi Portálu občana. Ta nabídne stovky služeb a oznámení o změnách přímo na mobil.

Portál občana zastřešuje elektronické služby státu a jeho internetovou podobu nyní využívá 1,205 milionu lidí. Portál v minulém roce prošel změnou designu i uživatelského rozhraní. Nabízí přes 600 služeb. Mimo jiné umožňuje podání daňového přiznání, generování výpisů z rejstříku trestů, katastru nemovitostí nebo z bodového hodnocení řidiče.

Mobilní aplikace nabídne podle ředitele Mesršmída všechny služby Portálu. Navíc bude možné nechat si zasílat notifikace změn týkajících se uživatele přímo na mobil.

FOTO: Občanka v mobilu je tu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám