Hlavní obsah

O reformě vláda rozhodne do konce června

Novinky, Jan Chmelíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

O aktualizované koncepci reformy veřejných rozpočtů, která byla projednána s koaličními partnery i s partnery v tripartitě, má vláda rozhodnout do konce června.

Foto: Petr Bušanský

Josef Zíka s přáteli.

Článek

V prvním čtení by ji měla projednat Poslanecká sněmovna na své červencové schůzi.

Na tiskové konferenci v Brně to řekl ministr financí Bohuslav Sobotka, podle kterého osud reformy i celé vlády záleží na tom, zda bude schválena série zákonů, které budou ovlivňovat příjmovou i výdajovou stránku veřejných rozpočtů.

"Aktualizovaná koncepce, kterou má vláda na stole, byla projednána s koaličními partnery i v tripartitě," řekl Sobotka. "Pokud jde o hrozby stávkou, ty se zatím objevují pouze ve veřejném sektoru. Tam jde o legitimní zájem odborů dosáhnout v rámci kolektivního vyjednávání s vládou co nejlepších mzdových podmínek. Takové stávky však nemají zásadní hospodářský dopad. Neznamenají problém z hlediska vývoje ekonomiky. Z tohoto pohledu by měly význam nějaké jiné stávky, které by se objevily v komerční sféře, ale tam nepředpokládám, že by odbory k této formě nátlaku přistoupily," řekl ministr, ačkoli piloti ČSA hrozí stávkou již v úterý.

Vláda je na odbory připravena, řekl Škromach

K hrozbám demonstracemi a stávkami se vyjádřil také ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, podle kterého je na ně vláda připravena. "Jako seriózní partneři o těchto projevech názorů odborářů stále jednáme. Myslím, že je trochu nezodpovědné, když se některé věci prezentují jednostranně," řekl Škromach a dodal, že navržená opatření jsou nutná.

"Problém u zaměstnanců příspěvkových a rozpočtových organizací je v tom, že jednotlivé skupiny - zdravotníci, učitelé nebo jiní zaměstnanci, nemohou dostat přidáno, aniž by druhá skupina dostala méně. To je prostě reálný stav, který při jednáních existuje. Prostředky jsou limitní. I kdybychom zavedli šestnáctitřídní platový systém s plnou dotací 16 miliard korun, kterou požadují odbory, přesto by u některých kategorií byl nárůst nulový, zatímco u jiných by dosáhl až 5000 korun. U nižších příjmových skupin by nárůst byl skutečně minimální," řekl Škromach a připustil možnost ponechání dvanáctitřídního systému .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám