Hlavní obsah

O koupi ČSA má zájem i nový vlastník Čedoku

Právo, Jiří Novotný
PRAHA

Mezi zájemci o koupi Českých aerolinií (ČSA) je také americká Odien Group, která vlastní nejstarší českou cestovní kancelář Čedok. Potvrdila to mluvčí Odienu Zdeňka Pražáková.

Článek

Investiční společnost Odien Group vznikla v roce 2001 jako nástupce konsorcia firem Latona a Lazard. Za 98 akcií Čedoku zaplatila 800 miliónů korunů, a nyní by chtěla investovat i do koupi Českých aerolinií. S jejich privatizací ale Topolánkova vláda počítá až v roce 2009, po skončení tříletého ozdravného programu.

Samy ČSA nepřežijí

"Spojeni s nějakým silným strategickým partnerem České aerolinie nemine. Není to tak velká společnost, aby měla šanci přežít sama," řekl už dříve Právu ministr dopravy Aleš Řebíček. O tom, kdo ČSA získá, se však bude muset rozhodnout ve výběrovém řízení.

České aerolinie (ČSA) vykázaly podle českých účetních standardů za loňských prvních devět měsíců čistý zisk 563 miliónů korun, a poprvé po třech letech nebylo jejich hospodaření ztrátové. Jak Právu sdělila tisková mluvčí ČSA Daniela Hupáková, celoroční výsledek bude zveřejněn koncem února.

Zájem mají Air France i China Southern

Kromě Odien Group je dalším potenciálním uchazečem o České aerolinie letecká společnost Air France, jež už dříve ovládla nizozemskou KLM a nyní plánuje koupit i Alitalii. O ČSA se ale budou podle informací Práva ucházet i čínské aerolinky China Southern, které jsou stejně jako náš národní letecký dopravce členem světové aliance SkyTeam.

"Zájemců je skutečně mnoho, ale musíme počkat, až ministerstvo financí vyhlásí výběrové řízení," uvedla Hupáková. Kdy bude tendr konkrétně spuštěn, se ještě nerozhodlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám