Hlavní obsah

Nová banka Fio se objeví na českém trhu

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na tuzemském trhu začne po dlouhé době opět působit ryze česká banka. Česká národní banka (ČNB) totiž ve středu udělila licenci burzovní společnosti z finanční skupiny Fio.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Fio je největším a nejstarším internetovým obchodníkem s cennými papíry v Česku. Jak Právu sdělil mluvčí společnosti Jiří Vodička, nová banka naváže také na služby družstevní záložny, která do této skupiny rovněž patří.

Vedle záložny a brokera je součástí skupiny, kterou vlastní dva čeští podnikatelé, Romuald Kopún a Petr Marsa, i burza cenných papírů RM-Systém.

Podle údajů ČNB žádná banka v ČR nyní nemá českého majoritního vlastníka. Konečného českého majitele má jen PPF banka, tu však nejbohatší Čech Petr Kellner ovládá přes nizozemskou společnost PPF Group.

ČNB vydala bankovní licenci ryze českému subjektu naposledy před sedmnácti lety – tehdy šlo o Foresbanku a Univerzal banku. Velké české bankovní domy stát na přelomu století zprivatizoval, většina malých bank už během transformace v 90. letech zkrachovala, některé byly převzaty většími ústavy. Od té doby se bankovní trh v ČR stabilizoval a jeho odolnost prověřila i nynější finanční a ekonomická krize.

Služby bude nabízet na 55 pobočkách

Fio banka bude podle Vodičky univerzální bankou, která bude občanům a firmám nabízet běžné bankovní služby a současně možnost obchodování na akciových trzích.

Klienty bude oslovovat prostřednictvím internetu a sítě 55 poboček dosavadní záložny a RM-Systému po celé ČR. Proti jiným peněžním ústavům, které v posledních letech vstupovaly na český trh, to může podle bankovních expertů představovat významnou konkurenční výhodu.

Družstevní záložna Fia má téměř 26 tisíc členů. Celkový objem vkladů této největší kampeličky v zemi, jež na domácím trhu působí už od roku 1996.

O vydání bankovní licence broker požádal ČNB v červnu 2008. Loni svoji žádost stáhl a podal znovu, protože uplynula roční lhůta pro její posouzení.

Skupina Fio na českém trhu působí již od roku 1993. Od roku 2002 expanduje skupina i do zahraničí, kromě ČR už působí také na Slovensku, v Maďarsku a Polsku.

Petr Marsa, jeden ze dvou vlastníků skupiny, se loni v červnu stal členem Výboru pro finanční trh, což je poradní orgán Bankovní rady ČNB pro otázky dohledu nad finančním trhem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám